Meripäiväkonkari: Kotka on saanut rennon satamakaupungin maineen

Kotkalainen Matti Piipari osallistui aivan ensimmäisille Meripäiville 1962. Kotkan Meripäivät on tällä hetkellä Suomen suurin merikarnevaali. Piipari valittelee satamakulttuurin hukkumista Meripäivillä normaaliin festarimassaan.

Kotimaa
Matti Piipari lyö Meripäivien juhlarahan.
Toimittaja Niklas Joki seuraa vierestä kun meripäiväkonkari Matti Piipari lyö Meripäivien juhlarahan.

Kotkassa torstaina alkanut Meripäivä-festivaali viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlia. Meripäivien odotetaan kokoavan kaupunkiin 200 000 kävijää. Kotkalainen Matti Piipari osallistui myös aivan ensimmäisille Meripäiville 1962.

Piiparin mielestä Kotka on saanut Meripäivien ansiosta rennon satamakaupungin imagon koko maan laajuisesti. Meripäivien rentous on tarttunut Piiparin mielestä kotkalaisiinkin.

- Me ymmärretään, että rentous, vähän vapaampi oleskelu ja lievä irrottelu muutaman päivän ajan antaa voimaa, koska kohta alkavat elokuun kuutamot. Sen jälkeen tulee pimeä syksy ja kylmä talvi, Piipari naurahtaa.

Piipari on ollut itsekin mukana järjestämässä Meripäiviä 1970-luvun puolivälistä 80-luvun lopulle. Piipari on myös valittu kerran meripäiväneuvokseksi.

- Sellainenkin kunniatehtävä minulla on ollut, että sai neljä päivää kulkea kaupungilla. Käsi väsyi kun sai kaiken aikaan vilkuttaa ihmisille. Maanantaiaamuna oli ankeata kun kukaan ei enää vilkuttanut, Piipari muistelee hymyssä suin meripäiväneuvoksena oloaan.

Rentous, vähän vapaampi oleskelu ja lievä irrottelu muutaman päivän ajan antaa voimaa

Matti Piipari

Piipari ei kuulu niihin kotkalaisiin, jotka pakenevat Meripäiviä saaristoon. Piiparin mielestä Meripäivien välttely on valitettava piirre.

- Osa kotkalaisista haluaa ylikorostaa sitä, että me emme osallistu Meripäiville, Piipari ihmettelee.

Piipari haluaa kotkalaisten olevan ylpeitä siitä, että Kotka on tunnettu kansainvälinen satama- ja merikaupunki.

- Kyllä meidän täytyy yksi neljän päivän festivaali kestää, vaikka se kuinka rassaisi ja häiritsisi, Piipari sanoo.

Piipari kaipaa Meripäiville lisää paikallisuutta, kotkalaisuutta ja kotkalaista talkoohenkeä. Tärkein asia, joka meripäiväveteraania huolestuttaa, on kuitenkin laivojen häipyminen Meripäivien kuvioista.

- Täältä on häipynyt satamatoiminnan esittely, merenkulku, merimiehet, merimieskulttuuri. Ne ovat jääneet vähemmälle ja hukkuneet tähän normaaliin festarimassaan ja se on minusta sääli, Piipari sanoo.