Suurin osa maksaa laskut netissä

Verkkomaksamisen yleistyttyä on pankkien tiskeillä asiointi vähentynyt reippaasti. Laskujen maksuun ilman nettiyhteyttä on kuitenkin tullut uusiakin vaihtoehtoja.

Kotimaa
Verkkopankin uusi maksu -sivusto.
Yle

Finanssialan Keskusliiton selvityksen mukaan reilut 80 prosenttia suomalaisista maksaa laskunsa pääasiallisesti verkkopankissa. Myös vanhimmissa ikäluokissa verkkomaksaminen on nyt suosituin tapa hoitaa laskut.

Pankkien maksupalvelut ovatkin pitkälle keskittyneet nettiin. Tiskillä asiointi on muuttunut verrattaen kalliiksi korkeine palvelumaksuineen, eikä jokaisessa konttorissa enää edes käsitellä käteistä rahaa.

Esimerkiksi Nordean Oulun Kirkkokadun konttorissa laskujen maksu pankin tiskillä on vähäistä.

- Vaikka tämä on yksi Nordean suuria konttoreita Suomessa, maksetaan laskuja tiskillä vain muutamia viikossa, kertoo Nordea Pankin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluejohtaja Pekka Koskela.

Laskunmaksu ilman verkkopankkia?

Ne, joilla nettiyhteyttä ei ole, joutuvat turvautumaan vaihtoehtoisiin tapoihin maksaa laskunsa. Vaikka valtaosa laskunmaksuautomaateista on jo kadonnut, Nordeassa niihin on haluttu panostaa. Laskunmaksuautomaatteja uudistettiin pari vuotta sitten, ja Nordealla on niitä Suomessa nyt noin 500 kappaletta.

Selkeästi huomaa, että edelleen on henkilöitä, jotka eivät käytä vain nettipankkia.

Jan Karlsson

- Laskunmaksuautomaattien kysyntä on edelleenkin hyvä, minkä vuoksi haluamme ne säilyttää, Koskela perustelee.

Suoraveloituksen ja maksupalvelun käyttäjiäkin suomalaisista vielä löytyy, mutta määrät jäävät alle kymmenen prosentin.

Laskut voi maksaa myös kioskilla

Viime vuoden keväällä R-kioskit ryhtyivät tarjoamaan Tapiola Pankin kanssa laskunmaksupalveluja kaikissa kioskeissaan aamusta iltaan. Palvelun käyttäjien määrä yllätti.

- Selkeästi huomaa, että edelleen on henkilöitä, jotka eivät käytä vain nettipankkia, sanoo Rautakirjan business manager Jan Karlsson.

Karlssonin mukaan ahkerimmin R-kioskin laskunmaksupalvelua käytetään lähiöissä, kuten Oulun Myllyojalla. Paikallinen R-kioski on ollut useaan otteeseen niiden R-kioskien joukossa, joissa tehdään eniten maksutapahtumia kaikista maan kioskeista.

- Yllättävän paljon sitä käytetään, varsinkin vanhemmat ihmiset. Tässä oli ennen pankki, mutta ei ole enää. Sen vuoksi meidän palvelumme on niin suosittu, kertoo Myllyojan R-kioskin myyjä Saija Manninen.