Perämeren vedenalainen luonto on ainutlaatuinen

Yhdistelmä mataluutta, humuspitoisuutta ja murtovettä on täysin omanlaisensa. Moni laji sinnittelee Perämerellä levinneisyytensä äärirajoilla, mikä tekee alueesta suojelubiologille mielenkiintoisen työkentän.

Perämeri
Perämeren laineita Kemin Mansikkanokalla
Antti Heikinmatti / Yle

Kiinnostus Itämeren tilaa kohtaan hyödyttää myös Perämeren meriluonnon kartoittamista. Suojelubiologi Essi Keskinen Metsähallituksen luontopalveluista kertoo, että Itämeren suojeluun myönnetyn lisärahan myötä myös Perämeren tutkimukseen on saatu lisää resursseja ja kartoituksia on päästy tekemään entistä enemmän.

- Saimme esimerkiksi uuden veneen ja samalla nostettiin tulostavoitetta kaksinkertaiseksi, eli tarkoitus on kartoittaa nyt

Elokuun aikana kartoitetaan Kemin-Simon edustaa, tähän asti sukelluksia on tehty Krunnin saarista Torniosta käsin.

Ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen merialue

Perämeren pohjukan vedenalaista lajistoa on tutkittu metsähallituksen hankkeessa kuusi vuotta, mutta tekemistä riittää silti vielä. 2014 päättyvälle hankkeelle toivotaan jatkoa, sillä alueemme meriluonto on maailmassakin ainutlaatuinen.

Murtoveteen sopeutuneita lajeja on hyvin vähän. Meri- ja järvilajit sinnittelevät Perämeren pohjukassa ikäänkuin levinneisyytensä rajoilla.

Essi Keskinen

- Perämeri on täysin omanlaisensa - aluetta, jossa yhdistyvät melkein makea murtovesi, hyvin suuri humuspitoisuus ja matalat vedet ei ole oikeastaan missään muualla, Keskinen muistuttaa.

- Murtoveteen sopeutuneita lajeja on hyvin vähän. Meri- ja järvilajit sinnittelevät Perämeren pohjukassa ikäänkuin levinneisyytensä rajoilla.

Keskisen mukaan Perämeren tutkimuksessa onkin löydetty lajeja, joiden esiintymistä alueella ei aiemmin tunnettu.

Merenalainen maisema kiinnostaa veneilijöitä

Metsähallituksen luontopalvelut on esitellyt meriluonnon tutkimushankkeitaan muun muassa Sarven saaressa järjestetyssä Sarvipäivässä. Keskisen mukaan mielenkiinto myös vedenalaisia maisemia kohtaan on lisääntynyt.

- Ympäristötietoisuus on myös lisääntynyt - esimerkiksi matonpesupaikat on rakennettu maalle, etteivät fosfaatit kulkeudu aivan suoraan meriin. Eikä esimerkiksi sukeltaessa merenpohjasta löydy röykkiöittäin mereen heitettyä roskaa, kuten saattoi olla vielä 20 vuotta sitten, Keskinen sanoo.

Sarvipäiville osallistuu vuosittain kymmeniä huviveneitä. Perämeren kansallispuistossa Sarven saaressa lauantaina järjestettävään odotetaan runsasta osanottoa.