1. yle.fi
  2. Uutiset

Google ei poistanut yksityistietoja lupauksistaan huolimatta

Googlen Street View -palvelun autojen matkaan tarttui ihmisten sähköposti- ja muita tietoja myös Suomessa. Googlen mukaan yksityistietoja löytyi, kun yhtiö tutki käsin Street View -tietokantojaan.

Ulkomaat
Henkilöauto, jonka katolle noin metrin korkeuteen on asennettu kamera. Auton ovessa Googlen tarra. Aurinkoinen katumaisema Amsterdamissa.
Googlen kamera-auto Amsterdamissa, HollannissaToussaint Kluiters / EPA

Hakukoneyhtiö Google sanoi tänään, että se ei ole pitänyt lupaustaan tuhota kaikkia yksityistietoja, joita sen Street View -palvelun autot keräsivät eri maissa vuonna 2010.

Google myönsi tuolloin, että kaupunkien kaduilla kiertäneiden kuvausautojen matkaan tarttui suojaamattomista langattomista verkoista muun muassa ihmisten sähköpostiosoitteita. Googlelle kertyi tietoja yli 30 maasta. Niiden joukossa oli myös suomalaisten internetkäyttäjien sähköposti- ja muita tietoja.

Lupauksen pettämisen havaitsi Iso-Britannian tietosuojavaltuutetun toimisto. Googlen mukaan yksityistietoja löytyi, kun yhtiö tutki käsin Street View -tietokantojaan.

- Google pyytää anteeksi tätä virhettä, yhtiön edustaja Peter Fleischer sanoo.

Google on vakuuttanut, että se ei kerännyt yksityistietoja tahallaan, ja että se ei ole käyttänyt keräämiään tietoja mihinkään. Tämän vuoden huhtikuussa tehdystä yhdysvaltalaisraportissa kävi kuitenkin ilmi, että eräs Googlen insinööri oli hankkinut tietoja tahallisesti.

Google sai huhtikuussa 20 000 euron sakot, koska se esti yhdysvaltalaisviranomaisia tutkimasta Street View'n tiedonkeräystä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi