1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

YK:n asekauppasopimus jäi syntymättä

Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä sanoivat tarvitsevansa lisäaikaa. Jos asekauppasopimus myöhemmin syntyy, maiden on ennen kaupantekoa varmistuttava siitä, ettei aseita käytetä ihmisoikeusrikkomuksiin tai terrorismiin.

Kuva: Don Emmert / AFP / Lehtikuva

YK:ssa neuvottelut kansainvälisestä asekauppaa rajoittavasta sopimuksesta ovat päättyneet ilman tulosta.

YK-maiden oli toivottu allekirjoittavan sopimuksen perjantaina, mutta Yhdysvallat ilmoitti loppusuoralla, että se tarvitsee lisäaikaa. Sen jälkeen myös Venäjä ja Kiina pyysivät lisää aikaa. Sopimusta vastaan ovat olleet myös muun muassa Iran, Syyria ja Pohjois-Korea.

Voimaan tullakseen asekauppasopimus vaatii kaikkien 193 jäsenvaltion hyväksynnän.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo olevansa pettynyt siihen, ettei sopimukseen päästy vuosien valmistelun ja neljän viikon neuvottelujen aikana. Banin mukaan tämä oli takaisku, mutta hän huomauttaa, että jäsenmaat sopivat jatkavansa neuvotteluja.

Neuvottelujen puheenjohtaja Robert Garcia Moritan sanoo uskovansa, että sopimus syntyy vielä tämän vuoden aikana.

Moritanin mukaan neuvottelut epäonnistuivat, koska eräät valtuuskunnat eivät pitäneet sopimusluonnoksesta tarpeeksi, vaikka enemmistö pitikin.

Hänen mukaansa kesän aikana pohditaan, miten asiassa edetään. Sopimus voidaan tuoda käsiteltäväksi jo YK:n yleiskokouksen istuntoon syksyllä. Yleiskokous voisi hyväksyä sopimuksen määräenemmistöllä. 

Jos asekauppasopimus pannaan täytäntöön, maiden on ennen kaupantekoa selvitettävä, ettei aseita käytetä ihmisoikeusrikkomuksiin tai terrorismiin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet alkuviikolla esiteltyä sopimusluonnosta turhan väljäksi. Amnesty Internationalin ja hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan edellisestä sopimusluonnoksesta löytyi liikaa porsaanreikiä. Järjestöjä kismitti erityisesti se, että ammuksien kauppaa ei luonnoksessa olisi rajoitettu mitenkään. Myöskään kaikki aseet eivät olisi kuuluneet sopimuksen piiriin.