1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rauhanjärjestöt tyrmistyivät suurten aseviejämaiden yhteistyöhaluttomuudesta

Suomalaisten rauhanjärjestöjen syyttävä sormi osoittaa suuria aseviejämaita haluttomuudesta edistää kansainvälisen asekaupan hallintaa. Järjestöt toivovat, että nyt hylätty sopimus etenisi vielä syksyllä YK:n yleiskokouksen käsiteltäväksi.

Kuva: Michael Reynolds / EPA

Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat ilmaisseet pettymyksensä YK:n asekauppasopimuksen kariutumiseen. Neuvottelut asekauppaa rajoittavasta sopimuksesta päättyivät eilen New Yorkissa tuloksettomina.

Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg (vihr.) huomauttaa, että sopimuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään.

- Jos suuret aseviejämaat, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina, olisivat halunneet edistää asekaupan hallintaa, sopimus olisi hyväksytty. Nyt tilanne on sietämätön, Cronberg katsoo.

Suomalaisärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto toteavat yhteistiedotteessaan, että rauhanjärjestöt ympäri maailmaa toivovat asekauppasopimuksen etenevän vielä syksyllä YK:n yleiskokouksen käsittelyyn. Yleiskokous voisi hyväksyä sopimuksen jäsenmaiden enemmistön äänin.

Sadankomitean puheenjohtaja Outi Ojala (vas.) arvioi, että neuvotteluiden epäonnistuminen voi olla takaisku koko YK-vetoiselle neuvottelujärjestelmälle.

- Jos YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat käyttävät asemaansa kansainvälisten sopimusten hidastamiseen, on se ongelma koko kansainväliselle yhteisölle, Ojala toteaa.