1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Järjestö: Yli 20 000 kuollut Syyriassa

Iso osa kuolleista on siviilejä, sanoo ihmisoikeusjärjestö. Samaan aikaan taistelut ovat jatkuneet raskaina Syyrian suurimmassa kaupungissa Aleppossa.

Yli 20 000 ihmistä on jo kuollut Syyrian väkivaltaisuuksissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö. Britanniasta johdetun The Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kuolleista iso osa on siviilejä.

Järjestön johtajan mukaan noin 14 000 siviiliä ja kapinallista on kuollut sitten viime vuoden maaliskuun puolivälin. Armeijasta kapinallisten puolelle loikanneita on kuollut noin tuhat ja yli 5 000 kuolleista on armeijan sotilaita ja hallituksen kannattajia.

Lauantaina armeijan taisteluhelikopterit ja panssarivaunut ovat jatkaneet Aleppon kapinallisten kaupunginosien moukarointia. Armeija on yrittänyt saada haltuunsa opposition joukkojen hallinnassa olevia kaupunginosia erityisesti Aleppon lounaisosassa.

Syyrian vapaan armeijan mukaan Aleppoon on siirretty noin tuhatkunta opposition sotilasta.

Taistelun uhreista ei ole tarkkoja tietoja, mutta eri lähteet kertovat kymmenistä kuolonuhreista. Tulitus on ollut kiivasta. BBC:n mukaan siviilit pakenevat taisteluita.

Taistelu 2,5 miljoonan asukkaan Alepposta on tärkeä, sillä Syyrian suurin kaupunki on myös teollisuuden ja kaupan keskus. Hallitusta kannattava al-Watan-sanomalehti kutsui lauantaina vastahyökkäystä "kaikkien taisteluiden äidiksi".

Kansainvälinen yhteisö on esittänyt huolensa siitä, että hallituksen joukot syyllistyvät verilöylyyn, jos he valtaavat takaisin Aleppon. Jopa Venäjä esitti lauantaina huolensa Alepposta sanoen, että kaupungissa on edessä "tragedia". Venäjä kuitenkin sanoi olevan epärealistista, että Syyrian armeija antaisi kapinallisten vallata isot kaupungit.