Kuubalaisen toisinajattelijan leski kiistää hallituksen onnettomuusraportin

Lesken mukaan toisinajattelijan auton suisti tieltä toinen ajoneuvo. Hallitus syyttää onnettomuudesta kuljettajan virhettä, muttei päästä perhettä tapaamaan eloonjääneitä.

Ulkomaat
Oswaldo Paya kuvattuna heinäkuussa vuonna 2006.
Oswaldo Paya kuvattuna heinäkuussa vuonna 2006.STR / EPA

Kuubalaisen toisinajattelijan Oswaldo Payan leski sanoo, että hallituksen onnettomuusraportti on vääristelty. Paya kuoli auto-onnettomuudessa 22. heinäkuuta, ja Kuuban viranomaiset julkistivat raportin perjantaina.

Raportin mukaan Payan ja toisen kuubalaisen toisinajattelijan kuolemaan johtanut onnettomuus johtui kuljettajan virheestä. Leski Ofelia Acevedo sanoo, ettei usko selitykseen. Acevedon mukaan häntä ei ole päästetty tapaamaan kuljettajaa ja toista henkiinjäänyttä, jotka ovat olleet pidätettyinä onnettomuudesta saakka.

- Minulla ei ole mitään syytä uskoa tätä versiota tapahtumista, Acevedo sanoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle.

Hallituksen raportin mukaan Paya kuoli, kun vuokra-auto suistui tieltä ja törmäsi puuhun. Raportissa syytetään kuljettajaa, espanjalaista poliittista aktivistia Angel Carromeroa. Carromero olisi menettänyt ajoneuvon hallinnan jarrutettuaan liukkaalla tiellä ajettuaan ylinopeutta.

Payan perhe kuitenkin sanoo heillä olevan tietoa siitä, että vuokra-auto olisi suistunut tieltä toisen ajoneuvon törmättyä siihen. Acevedo ei ole tavannut Carromeroa ja ruotsalaisaktivisti Jens Aron Modigia.

- He olivat viimeiset, jotka näkivät aviomieheni hengissä, ja heidän täytyy tietää paljon enemmän kuin minä tiedän tällä hetkellä.

Payalle on myönnetty 2002 Saharov-palkinto, EU:n merkittävin tunnustus ihmisoikeuksien puolesta tehdystä työstä. Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi hän oli ehdolla kahteen otteeseen.

Lähteet: AFP