Hongkongissa vastustetaan isänmaallisuuskasvatusta

Tuhannet ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltään uutta kouluainetta vastaan. Opetus alkaa osassa Kiinan erityishallintoalueen kouluista syyskuussa. Kaikille pakollinen aineesta tulee vuonna 2015.

Ulkomaat
Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Hongkongissa uutta kouluainetta vastaan.
Dale de la Ray / AFP / Lehtikuva

Tuhannet hongkongilaiset ovat osoittaneet tänään sunnuntaina mieltään joissakin kouluissa syksyllä alkavaa uutta oppiainetta vastaan.

Osassa kouluista on lukujärjestyksessä syyskuusta alkaen oppiaineena isänmaallisuuskasvatus, jota vastustajat pitävät Kiinan yrityksenä aivopestä Hongkongin koululaiset.

Viranomaisten mukaan isänmaallisuuskasvatuksen tavoitteena on kansallisylpeyden lisääminen. Opetusministeri Michael Suen on sanonut, että tavoitteena on opettaa koululaisille oikeita arvoja ja vastuullisuutta.

Kaikissa Hongkongin kouluissa uutta ainetta opetetaan vuodesta 2015 lähtien. Pakollisen isänmaallisuuskasvatuksen oli alun perin määrä alkaa tänä syksynä kaikissa kouluissa, mutta sitä lykättiin keväällä vastustuksen vuoksi.

Sunnuntaina mielenosoittajien joukossa oli opettajia, oppilaita ja näiden vanhempia sekä demokratia-aktivisteja. Hongkong siirtyi brittivallan alta Kiinan erityishallintoalueeksi vuonna 1997.

Lähteet: AP, Reuters