1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Raju katusota ajaa Aleppon perheet pakosalle

Perheillä ei ole enää turvallisia paikkoja paeta Aleppon sisällä, sanovat kaupunkilaiset. Silminnäkijöiden mukaan kaupungissa käydään täyttä sotaa.

Avustustyöntekijät pystyttävät telttoja Jordanian ensimmäiselle viralliselle pakolaisleirille Mafraqissa, lähellä Syyrian rajaa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Raivoisat taistelut Aleppon hallinnasta ovat jatkuneet Syyriassa toista päivää. Samaan aikaan kun hallituksen joukot pommittavat opposition hallussapitämiä kaupunginosia muun muassa panssarivaunuilla ja helikoptereilla, tuhannet perheet pakenevat taisteluita.

Silminnäkijöiden mukaan pommituksen lisäksi lukuisissa Aleppon kaupunginosissa käydään rajuja katutaisteluita. Erityisesti lounaisessa Salahaddinin kaupunginosassa taistelut jatkuvat kiivaana. BBC:n kirjeenvaihtaja sanoo, että taisteluita käydään nyt myös vanhankaupungin keskustassa.

Aleppossa käydään "täydellistä katusotaa", kuvaavat kaupunkilaiset.

Tuhannet siviilit ovat paenneet taisteluita kahden päivän aikana. Monet pyrkivät aluksi turvallisempien kaupunginosien puistoihin, mutta monet ovat joutuneet lähteä kaupungista kokonaan. Aktivistien mukaan missään ei ole enää turvallista.

Kaupunkiin jääneet perheet kärsivät taisteluiden lisäksi myös sähkön sekä ruuan ja veden puutteesta. Vain harvat leipomot ovat auki, ja niillä jonottaneet kertoivat kirjeenvaihtajille, ettei heillä ole enää muuta ruokaa kuin leipää.

Länsimaat ovat esittäneet huolensa, että Aleppossa on edessä valtava humanitaarinen kriisi.

Samaan aikaan uho taistelevien osapuolten välillä on jatkunut. Syyrian ulkoministeri Walid al-Muallem sanoi, että Aleppossa taistelevat kapinalliset "kukistetaan täysin varmasti". Vapaan armeijan komentaja Aleppossa puolestaan vannoi, että kaupungista tulee armeijan "hautausmaa".

Vapaan armeijan mukaan kaupunkiin on saapunut sunnutaina satoja taistelijoita lisää. Valtaosa taistelijoista on maaseudulta, sillä kaupallisessa keskuksessa Aleppossa kaupunkilaiset ovat halunneet pysyä puolueettomina.

Syyriassa kuoli lauantain aikana lähes 170 ihmistä, heistä noin 30 Aleppossa, sanovat aktivistit.