Espanjalaisnaiset protestoivat aborttilain kiristyssuunnitelmia vastaan

Valtaosa espanjalaisista vastustaa tiukennusta aborttilakiin, joka kieltäisi epämuodostuneen sikiön abortoinnin.

Sadat naiset kokoontuivat sunnuntaina mielenosoitukseen Madridin keskustaan vastustaakseen Espanjan hallituksen suunnitelmia aborttilain tiukentamisesta. Konservatiivihallitus on ehdottanut, että abortti kiellettäisiin niissä tapauksissa, jolloin sikiö on epämuodostunut.

Mielenosoittajien mukaan laki veisi Espanjaa ajassa taaksepäin diktaattori Francisco Francon aikaan.

- Me synnytämme, me päätämme, mielenosoittajat huusivat.

Valtaosa espanjalaisista, 81 prosenttia, vastustaa kieltoa abortoida epämuodostunut sikiö, ilmeni sunnuntaina El Pais-lehdessä julkaistussa kyselyssä.

Nykyisellään laki sallii abortin ilman rajoituksia ennen 14:tä raskausviikkoa ja 22. raskausviikkoon saakka siinä tapauksessa, että raskaus vaarantaa äidin terveyden tai sikiö on vaikeasti epämuodostunut. Nuorten ei myöskään tarvitse pyytää vanhempien lupaa. Lakiesityksen mukaan myös 16- ja 17-vuotiaat tarvitsisivat tulevaisuudessa vanhempien suostumuksen aborttiin.

- Tuomarit ja papit irti ruumiistani, yksi nuori nainen oli kirjoittanut vatsaansa.

Oikeusministeri Alberto Ruiz-Gallardon on ajanut lain tiukennusta. Hän on sanonut haastattelussa, ettei ymmärrä, miksi abortti tulisi sallia siitä "yksinkertaisesta syystä, että sikiö on vammautunut tai epämuodostunut".

Naisjärjestöt hämmästelevät myös suunnitelmien ajankohtaa, sillä samaan aikaan hallitus vähentää vammaisille suunnattujen palvelujen rahoitusta.