Ei ainoastaan Pisan torni - myös Colosseum on kalteva

Tutkijoita huolestuttaa Rooman symbolista löydetty vinouma. Vielä ei tiedetä, kuinka vakavasta viasta on kysymys.

Ulkomaat
Colosseum
ColosseumClaudio Onorati / EPA

Tutkijat ovat havainneet, että Rooman symboli, antiikin aikainen amfiteatteri Colosseum on kallellaan. Colosseum on noin 40 senttiä alempana eteläiseltä puoleltaan pohjoispuoleen verrattuna. Tutkijat selvittävät nyt, tarvitseeko maailman suosituimpiin kuuluva matkailunähtävyys pikaisia korjaustöitä.

Asiantuntijat havaitsivat vinouman noin vuosi sitten, sanoo Colosseumin johtaja Rossella Rea sunnuntaina Corriere della Seran haastattelussa. Rea on pyytänyt Rooman La Sapienzan yliopiston tutkijoita selvittämään ilmiötä. Tutkinnan on määrä valmistua vuodessa.

Tutkijat testaavat myös jo, mitä päivittäin monumentin vierestä jyristävä vilkas liikenne aiheuttaa Colosseumille ja sen rakenteille.

La Sapienzan professorin Giorgio Montin mukaan Colosseumin perustuksissa saattaa olla halkeama. Professori arvelee, että Colosseumin alla olevassa rengasmaissa, 13 metrin paksuisessa betonilaatassa saattaa olla murtuma sisällä.

Vielä ei kuitenkaan tiedätä, tarvitseeko antiikin gladiaattoriareena Pisan tornin kaltaisia korjaustöitä. Pisan kalteva torni avattiin turisteille uudelleen 2001 yli vuosikymmenen korjaustöiden jälkeen.

Colosseumin kunto on jo pitkään huolestuttanut asiantuntijoita. Siitä on irronnut kiviä tuon tuosta.

Lähteet: Reuters