Ylijännitesuoja on halpa suoja kodin sähkölaitteille

Mokkulalla toimivaa tietokonetta voi huolettaa käyttää ukonilmalla, kunhan laite on irti varsinaisesta sähköverkosta. Operaattorit eivät pidä ukkosrintamien aiheuttamia häiriöitä kovin laajana ongelmana Suomessa.

ukkonen
Salamointia
Ukkosmyräköitä saadaan yleensä kesällä, mutta talviukkosetkin ovat mahdollisia.Yle

Suomen yli pyyhkäisseet ukkosmyrskyt ovat aiheuttaneet Satakunnassakin ongelmia erilaisissa viestimissä; mobiililiikenne on ollut osin poikki ja osalla kuluttajista on ollut ongelmia myös kaapelitelevision tai laajakaistayhteyksien kanssa.

Ylijännite on suurin ongelma

DNA:n laajakaistaliiketoiminnasta vastaavan Jarno Haikosen mukaan isommat ukkosrintamat aiheuttavat välillä kiusallisia häiriöitä yhteyksissä, mutta mistään laajemmasta ongelmasta ei ole kyse. Konkreettiset ongelmat liittyvät sähkönsyöttöön.

- Ihmisillä on kotona yhä enemmän laitteita, jotka ovat aika herkkiä koville ukkosille. Isoin ongelma on ehkä ylijännite. Jos salama iskee lähistölle virtapiuhaan, piuhaa pitkin tulee jännitepiikki. Herkät laitteet eivät tätä kestä, vaan hajoavat.

Jos esimerkiksi laajakaista ei suostu toimimaan ukonilman jälkeen, Haikonen kehottaa ottamaan yhteyttä operaattoriin tai tarkastamaan netin häiriökartasta, onko kyseessä laajempi ongelma.

Mokkulalla voi surffailla ukkosellakin

Yleistynyttä mobiililaajakaistaa, jossa mokkula on kiinni kannettavassa tietokoneessa eikä suoraan sähköverkossa, voi Haikosen mukaan käyttää huoletta ukonilmallakin.

- Laitetta voi käyttää ukkoskuuron aikana, kunhan laite on seinästä irti.

Muutenkin vanha tuttu ohje ukonilmalle pätee edelleen.

- Ehdottomasti tärkeimmät laitteet kannattaa ukonilmalla kytkeä irti seinästä. Lisäksi kehottaisin hankkimaan ylijännitesuojan. Sellainen maksaa 10-20 euroa ja sillä voi suojata vaikka digiboksin, jos haluaa tallentaa ohjelmia, kun on pois kotoa.