1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Eteläamerikkalainen termiitti osaa muuttua pommiksi

Vanha termiitti tekee yhteisölleen viimeisen palveluksen räjähtämällä vihollisen silmille.

Kuva: Tiedelehti Nature

Ranskan Guayanasta löytyneen termiittilajin jäsenet suojelevat viime hädässä yhteisöään muuttumalla itsemurhapommeiksi. Yksilöt kasvattavat myrkkyliuosta sisältävän selkärakkulan, jonka ne kykenevät räjäyttämään päin vihollista.

Neocapritermes taracua -lajin termiittien vatsarauhasista erittyvä myrkky on sitä voimakkaampaa, mitä vanhempi yksilö on. Iän myötä kasvaa myös "selkärepun" koko.

Yhteisön kannalta vanhat yksilöt ovat parhaat itsemurhasotilaat.  Ikääntyessään niistä on yhä vähemmän hyötyä ravinnon hankinnassa ja pesän rakentamisessa, koska ikä tylsistyttää niiden leuat.

Kaksi ainetta, kovaa myrkkyä

Yhteisön edestä uhrautuminen on tavallista muidenkin termiittilajien työläisille, kuten myös muun muassa mehiläisille. Itsensä osittainen räjäyttäminenkään ja ulosteen roiskuttaminen vihollisen päälle ei ole termiiteille tavatonta, mutta Neocapritermes taracua on vienyt asian pisimmälle kehittämällä erityistä täsmämyrkkyä, joka vaatii kaksi aineosasta.

Kuparia sisältävät siniset kiteet syntyvät sylkirauhasten lähellä sijaitsevissa pusseissa ja sekoittuvat sitten sylkeen. Sekoituksesta tulee kovaa myrkkyä, joka räiskähtää vihollinen silmille, kun tämä puraisee rakkulaa.

Tutkimuksesta kertoo tiedelehti Nature (siirryt toiseen palveluun). Sen sivuilla on aiheesta myös video (siirryt toiseen palveluun).