1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

MiGit moukaroivat Aleppoa - siviileillä tukalat olot

Taistelut Aleppon hallinnasta jatkuvat. Kapinalliset kiistävät, että hallituksen joukot olisivat saaneet kaupunginosia takaisin haltuunsa.

Kapinallisten tuhoama Syyrian hallituksen tankki kadulla lähellä Aleppoa 29. heinäkuuta. Kuva: EPA

Syyriassa taistelut Alepposta ovat jatkuneet jälleen maanantaina. Hallituksen joukot ovat tulittaneet kapinallisten hallussapitämiä kaupunginosia raskaasti. Syyrian vapaan armeijan mukaan useita Aleppon kaupunginosia on tulitettu maasta ja ilmasta MiG-hävittäjien ja taisteluhelikoptereiden tuella.

Syyrian armeija sanoi ottaneensa uudelleen haltuun kapinallisia kaupunginosia. Oppositio kuitenkin sanoo, että kaupunginosat ovat yhä heidän hallussaan. Kansainväliset kirjeenvaihtajat eivät ole päässeet vahvistamaan tietoja kaupunginosissa yhä raivoavien taisteluiden vuoksi.

Kapinalliset ovat kuitenkin valloittaneet yhden tiesulun Aleppon pohjoispuolella. Paikalla ollut AFP:n kirjeenvaihtaja vahvisti tiedon, ja sanoi myös, että kapinalliset olivat saaneet vallattua seitsemän panssarivaunua. Tiesulku on tärkeä pohjoisen huoltoreitin vuoksi, sillä tie johtaa Turkin rajalle.

Aleppon siviilien olot kurjistuvat entisestään. BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan leipäjonot ovat pitkiä, eikä ihmisillä ole ruokaa, juomavettä ja sähköä. Myös sairaalat ja klinikat ovat täynnä haavoittuneita.

Sunnuntaina YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos sanoi, että jo 200 000 ihmistä on paennut kaupungista. Tämä on noin kymmenesosa 2,5 miljoonaisen Aleppon, Syyrian suurimman kaupungin, asukkaista. Kaupungin sisällä perheet hakevat suojaa kouluista ja julkisista rakennuksista.

Turkki puolestaan vahvisti jälleen Syyrian-vastaista rajaansa maanantaina. Rajalle on lähetetty 20 ajoneuvon kolonna, joukkoja sekä ilmatorjuntaohjuspattereita, kertoi uutistoimisto Anatolia.

Nato-maa Turkki on vahvistanut rajaansa viime kuukausina samaan aikaan kun hallituksen kritiikki Syyrian hallitusta kohtaan on voimistunut voimistumistaan.