1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älytön ilkivalta voi tuoda paljastuneelle tekijälle ankaran syytteen

Erilaiset ilkivallanteot yleistyvät kesäaikaan. Osa niistä on suorastaan vaarallisia, jotka tekijän paljastuessa voisivat poliisin mukaan aiheuttaa syytteen jopa tapon yrityksestä.

Kotimaan uutiset

Esimerkiksi Itä-Suomessa on tänä kesänä tapahtunut useampia ihmisille vaarallisia ilkitekoja. Leppävirralla löydettiin muutama viikko sitten uimahyppytelineen alapuolelta veden alta pystyssä sojottanut liikennemerkki. Joensuussa taas joku oli kieritellyt kahtena yönä peräkkäin muovikelmua metrin korkeudelle liikennevalotolppien väliin pyörä- ja suojatien kohdalla.

Vuosi sitten Joensuun ja Ilomantsin välillä joku vaivautui poraamaan maantiehen renkaita puhkovia ruuveja pystyyn.

Poliisi ei pidä ilmiönä

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisilaitokselta pitää näitä vaarallisia tekoja yksittäisinä hölmöilyinä, ei ilmiönä. Vaikka tekijöitä ei usein saada kiinni, yleinen käsitys on, että ne ovat useimmiten lapsia ja nuoria, sanoo Pohjolainen.

- Ihmiset ajattelemattomuuttaan sen kummemmin miettimättä ovat rakennelleet mitä erikoisimpia ansoja ihmisille maastoon, tielle, vesistöön. Yleensä ne on alaikäisiä, yleensä nuoria poikia.

Poliisin tietoon on tullut erilaisia vahingontekoja tämän vuoden alkupuoliskolla runsaat 20 000, mikä on 4000 vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Tilastokeskuksen vahingontekotilasto ei kuitenkaan kerro kaikkea edes vahingontekojen määrästä. Apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta arvelee, että ilmoituskynnys vahingonteoista on noussut. Ajatellaan, että tekijöitä ei kuitenkaan saada kiinni. Ilmoituksia tehdään vain, jos niitä tarvitaan vakuutuksen vuoksi, arvelee Nurminen.

Vaaralliset teot eivät edes tilastoidu vahingontekoihin. Joidenkin syytenimike voisi olla liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Uimahyppytelineen alla oleva ansa voi jo lähentyä tapon yritystä, Nurminen haarukoi.

Kunta tarjoaa vihjepalkkiota

Leppävirran kunta on tarjonnut vihjepalkkiota viikkoja jatkuneen ilkivaltasarjan lopettamiseksi. Yhdyskuntainsinööri Päivi Hujasen mukaan tarkoitus on aktivoida kuntalaisia.

- Että saatais kuntalaisetkin heräämään asiaan. Että jos ollaan paikalla, kun joku jotain hölmöilyjä tekee, otettaisiin tuntomerkkejä ylös. Kännykkäkuva esimerkiksi on hyvä todistamaan.

Hujanen uskoo, että vihjepalkkion tarjoaminen herättelee myös tekijöitä, kun he kuulevat, että asiaan on reagoitu tomerasti.

Vahingontekoja on Leppävirralla paljastunut usein viikonloppujen jälkeen. Asian ja vihjepalkkion julkisuus rauhoitti yhden viikonlopun, mutta viime viikonloppuna rikottiin ja sotkettiin taas, nyt lasten liikennepuisto.

Vihjepalkkio saa kannatusta poliisilta.

- Poliisin näkökulmasta vihjepalkkioiden käyttäminen – riippumatta rikoksesta – on pelkästään hyvä asia, ei siitä haittaa ainakaan ole, tiivistää kuopiolainen ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Hän arvioi, että vihjepalkkio muissakin kuin kaikkein vakavimmissa rikoksissa voi joskus estää tekojen jatkumista tai alentaa kansalaisten kynnystä ilmoittaa havainnoista poliisille.

Leppävirralla jotkut paljastuneet nuoret tekijät , heidän vanhempansa ja kunnan viranomaiset on koottu sovitteluun, jonka jälkeen nuori on korvannut tekosiaan kunnalle työllään, vaikkapa ruohonleikkuulla.

Lue seuraavaksi