1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen sotilasmusiikki kiinnostaa ulkomaillakin

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta soitti Baselissa maailman suurimmassa tattoossa yli 300 000 kuulijalle. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä puhallinsoitinmusiikissa, sanoo musiikkikapteeni Sami Hannula.

kulttuuri
Puolustusvoimien varusmiessoittokunta
Puolustusvoimien varusmiessoittokunta Hamina TattoossaKirsi Lönnblad / Yle

Suomalainen sotilasmusiikki on kysyttyä tavaraa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Juuri Sveitsin Baselista palannut Puolustusvoimien varusmiessoittokunta soitti maailman suurimmassa tattoossa yli 300 000 kuulijalle. Musiikkikapteeni Sami Hannulan mukaan suomalainen sotilasmusiikki ei juurikaan eroa muiden maiden sotilasmusiikista. Suomalaiset ovat kuitenkin ehkä hieman monipuolisempia.

- Tottakai meillä on Jean Sibelius ja sen aikakauden loistavat säveltäjät, mutta tänä päivänä meillä on monta hyvää puhallinorkesterisäveltäjää. Siinä olemme edelläkävijöitä, Hannula sanoo.

Esimakua muusikon ammatista

Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan hakee vuosittain yli 300 nuorta musiikinharrastajaa. Hakijoista lopulliseen soittokuntaan valitaan 80.

- Osalla on jo orkesterikokemusta ja osalla taas ei. Me tarjoamme heille paljon koulutusta ja he kehittyvät todella paljon tämän vuoden aikana, Hannula kertoo.

Vuoden koulutus aloitetaan tammikuussa ja kaksi ensimmäistä kuukautta menevät sotilaan peruskoulutuksessa, aivan kuten muillakin varusmiehillä.

- Maaliskuussa aloitetaan soittamaan ja käytännössä pari kuukautta keskitytään pelkästään harjoittelemiseen, Hannula sanoo.

Varusmiehet saavat vuoden suorituksistaan tutkintotodistuksen. Moni musiikkioppilaitos hyväksilukee suorituksia opinnoikseen.

- Tämä on myös hyvä tilaisuus nähdä, olisiko muusikon ammatti se oma juttu. Toisaalta monet taas huomaavat, että musiikki on vain hyvä harrastus, Hannula naurahtaa.

Varusmiessoittokunta esiintyy Hamina Tattoossa maanantaina 30. heinäkuuta. Konsertti alkaa klo 19.

Lue seuraavaksi