Siilinjärvellä tutkitaan nyt vatsataudin uusimisen syytä

Siilinjärven terveyskeskukseen on tullut potilaita, joilla vesijohtovedestä aiheutunut vatsatauti on uusiutunut. Sairastuneista etsitään mahdollista uutta taudinaiheuttajaa,

mahataudit
Ihmisiä hakemassa vettä yleisestä vedenjakelupisteestä
Toni Pitkänen / Yle

Siilinjärvellä tutkitaan vesijohtovedestä sairastuneiden asukkaiden vatsataudin uusimista.

Terveyskeskukseen on tullut tänään ja perjantaina viisi potilasta, joilla vatsataudin oireet ovat uusiutuneet. Näistä sairastuneista on otettu näytteitä, joista etsitään uutta taudinaiheuttajaa, kuten alkueläintä. Vatsataudin uusiminen on ollut tätä laajempaa, mutta muista uudelleen sairastuneista ei ole otettu näytteitä.

Esimerkiksi Nokian vesikriisissä vuonna 2007 alkueläinlöydöksiä havaittiin vasta viikkoja epidemian puhkeamisen jälkeen. Kunta kehottaa ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, mikäli oireet uusiutuvat. Oireet voivat uusiutua myös siksi, että sairastumisen aiheuttaa ensin bakteeri ja sen jälkeen virus.

Mikäli potilas- tai vesinäytteistä löytyy alkueläintä, vesijohtoverkoston puhdistamissuunnitelmaa muutetaan. Alkueläimen poistaminen vesijohtovedestä vaatii huomattavasti korkeammat klooripitoisuudet kuin mitä puhdistuksessa on nyt käytetty. Tuolloin vettä ei voisi käyttää ollenkaan. Myös hoito on erilaista: alkueläintä hoidetaan antibiooteilla.

Putkirikko varmistui veden likaantumisen alkuperäksi

Vuorelan vesijohtoveden saastumisen syy on varmistunut. Veteen pääsi likaa runkolinjan putkirikon korjauksen yhteydessä.

Putkirikkoalueen hulevesistä otetusta näytteestä on löytynyt runsaasti ulosteperäistä E.coli-bakteeria. Bakteeri voi olla peräisin joko ihmisestä tai eläimestä.

Keittokehotus Vuorelassa jatkuu edelleen.