Visailumies Batmanin kyydissä

Tietokilpailujen arvuuttelijana tutuksi tullut Reijo Salminen markkinoi vuosikymmeniä sitten Batmanin rinnalla limonadia Robinin rooliasussa pitkin Suomea.

Reijo Salminen ja Batmobile.

Reijo Salminen on televisiosta tuttu visailumies ja lahtelainen poliitikko. Hän on myös ollut Hartwallin edeltäjän Mallasjuoman palveluksessa.

- Olin Mallasjuomalla 1960-luvun puolivälissä, kun ensimmäinen Batman-elokuva tuli Suomeen. Samaan aikaan virvoitusjuomatehdas oli lanseeraamassa markkinoille Batman-limonadia. 

Salminen keksi soittaa MTV:lle, jossa oli tehty televisiossa jo pyörineestä tv-sarjasta parodiaa. Hän pyysi ja sai lainaksi Batmanin ja Robinin rooliasut. Siitä lähti liikkeelle mittava mainoskampanja.

- Ensimmäinen kohde oli elokuvan ensi-ilta Helsingissä. Sen jälkeen teetimme puvut ja kiersimme rooliasuissa jakamassa Batman-naamioita, limonadin etikettejä ja muuta oheismateriaalia ympäri Suomea.

Batmaneja oli usempia, mutta Robinin rooli lankesi ainoana Salmisen hoidettavaksi.

Pow, Zap, Kapow ja Bang!

Kaksikon ajoneuvona oli aluksi Batmobilen virkaa toimittanut Chevrolet Corvette.

- Vuokra oli viisikymmentä markkaa per päivä ja bensat.

Myöhemmin käyttöön otettiin helikopteri. Markkinointimatkoja tehtiin myös lentokoneella ja kaksikko esiintyi Finnairin mainospätkässäkin.

Englannin kieltä petrattiin ja sitä puhuttiin uskottavan vaikutuksen luomiseksi. 

- Kyllä meillä oli jotakin huudahduksiakin, mutta tärkeässä roolissa oli nauhuri, josta ajettiin englanninkielistä poliisikutsua Batmanille.

Nauhurista oli hyötyä myös silloin, kun kaksikko teki markkinointimatkan Helsingistä Rovaniemelle.

Perillä huomattiin, että siviilivaatteet olivat jääneet Helsinkiin. Oleilu hotellihuoneessa ei innostanut, joten Batman ja Robin päättivät lähteä katsastamaan paikallista menoa kuuluisaan Pohjanhoviin. 

- Tokihan siitä juttu levisi ja juttuseuraa riitti ihan liiankin kanssa. Jos väki kävi liian tungettelevaksi, saatettiin nauhurista soittaa poliisikutsu ja singahtaa paikalta hetkeksi muualle hengähtämään.

Batmania sukupolvelta toiselle

Nykyään myös Salmisen lapsenlapset fanittavat Lepakkomiestä. Visailumies itse seuraa Batmanin vaiheita ja käy elokuvissa.

- Kyllä varmaan käyn vielä katsomassa tämän viimeisimmän, vaikka kauhealta sen ensi-iltaan liittyvä tragedia tuntuukin, Salminen viittaa Yön ritarin paluu -elokuvan ampumisiin Yhdysvalloissa. 

Batman-elokuvien viime aikojen pääroolin esittäjistä Salminen ei ole ollut vakuuttunut.

- En tykännyt Michael Keatonista, mutta sivuroolia näytelleestä Jack Nicolsonista sitäkin enemmän.

Robinin rooliin Salminen olisi halunnut palata vielä kerran, mutta tapaturma esti sen.

- Salpausselän kisoihin tarvittiin kerran iltamäenlaskussa Robinia laskeutumaan köydellä helikopterista mäkimonttuun, mutta minulla oli jalka paketissa. Kyllä harmitti, sen olisin halunnut kokea!