Kauppakeskukset ovat unohtaneet vanhukset ja autottomat

Tulevaisuudessa elämä keskittyy yhä enemmän kauppakeskusten ympärille. Ostosten teon lisäksi niissä käytetään palveluja ja jatkossa myös asutaan yhä useammin. Ilman autoa elävät, kuten vanhukset, eivät kuitenkaan pääse palvelujen pariin.

Kotimaa
Kaupungit hiljenevät kun kauppakeskukset kaavoitetaan asutuksen ulkopuolelle automatkojen maahan. Mutta miten käy palvelujen ja bisneksen kun väestö vanhenee? Kauppakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Vakula ja kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara pohtivat kauppakeskusten tulevaisuutta Aamu-tv:ssä.
Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja Kauppakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Vakula pohtivat kauppakeskusten tulevaisuutta Aamu-tv:ssä.

Lähipalvelujen katoamisesta ja kaupunkien keskustojen autioitumisesta on kannettu huolta siitä lähtien, kun isoja kaupan keskittymiä on rakennettu kaupunkien laitamille.

- Kyllä kannetaan syystäkin huolta. Lähipalvelut ovat kadonneet kauas, sanoo kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta.

Nykyään aluemaantiede on kuitenkin muuttumassa.

- Nyt ruvetaan rakentamaan keskustoihin tai aluekeskustoihin, sanoo puheenjohtaja Jukka Vakula Suomen kauppakeskusyhdistyksestä.

Kaupan logiikka ei ole kuitenkaan sataan vuoteen muuttunut: kaupat ovat siellä mihin ihmiset sankoin joukoin pääsevät.

- Se mikä on muuttunut, on se, että keskukset ovat nykyään vain autolla saavutettavissa. Se väestönosa, joka on riippuvainen julkisista liikennevälineistä, on kauppakeskusten saavuttamattomissa, Vaattovaara sanoo.

Vanhukset ja palveluiden saatavuus

Tällä väestönosalla Vaattovaara viittaa erityisesti vanhuksiin ja siihen miten vanhukset saavat tulevaisuudessa palveluita, kuten päivittäistavaroita ja ruokaa, riittävän läheltä ja helposti.

On syntynyt vanhusten asuinalueita muutaman kaupan ja kahvilan ympärille.

Mari Vaattovaara

- On käsillä aidosti iso ongelma miten ne tulevat järjestymään.

Vaattovaaran mukaan Yhdysvalloista on esimerkkejä siitä, kun vanhukset eivät pääse kauppakeskuksiin keskittyneiden palveluiden pariin.

- On syntynyt vanhusten asuinalueita muutaman kaupan ja kahvilan ympärille. Ehkä meilläkin kauppa herkistyy, ja syntyy uudentyyppistä kaupunkia.

Kaikki samassa paketissa

Ongelma ei ole kovin pieni, koska kauppakeskus ei ole enää vain kauppoja, vaan yhä enenevässä määrin myös palveluita.

- Tiukankin mittakaavan mukaan 10 prosenttia, jos lasketaan myös kahvilat ja kampaamot, niin 25 prosenttia kauppakeskusten pinta-alasta on palveluita, sanoo Suomen kauppakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Vakula.

Yhä erilaisemmat palvelut keskittyvät kauppakeskuksiin.

- Esimerkiksi terveyspalveluja, kirjastoja, jopa kappeleita ja teattereita tehdään saman katon alle. Palvelut ovat helposti saatavilla, Vakula sanoo.

Kauppakeskuskaavoittaminen vanhanaikaista

Vaattovaaran mielestä kauppakeskuskaavoittaminen on vanhanaikaista.

- Se on ihan selvä, että se on ongelma, jos sinne ei pääse kuin autolla niin kuin esimerkiksi Jumbo Vantaalla.

Toisaalta on esimerkkejä siitä, että asunnot tulevat jatkossa kauppakeskusten yhteyteen.

- Esimerkiksi Espoon Isossa omenassa on integroitu kauppakeskusten yhteyteen vanhusten asuntoja, Vakula sanoo.

Syntyy kuviteltuja työpaikka- ja asuinalueita, jotka paperilla näyttävät hyvältä, mutta jäävät käytännössä toteutumatta.

Mari Vaattovaara

Vaattovaaran mukaan esimerkiksi nopeasti kasvaneella pääkaupunkiseudulla kaavoittaminen on vanhanaikaista.

- Meidän suunnittelukoneisto operoi sellaisen kaupungin kanssa, jossa on yksi pääkeskus ja alakeskukset, kuitenkin tulossa on verkostomainen koneisto. Muutos yksikeskuksisesta monikeskuksiseksi on äärimmäisen haastava, mutta tärkeä. Suunnittelukoneisto etsii vielä tapaa suhtautua, Vaattovaara sanoo.

- Isoin ongelma on se, että syntyy kuviteltuja työpaikka- ja asuinalueita, jotka paperilla näyttävät hyvältä, mutta jäävät käytännössä toteutumatta. Silloin joukkoliikenne ei esimerkiksi mene sellaisiin paikkoihin, joihin ihmiset haluavat päästä, kuten esimerkiksi Vantaan Jumbo, Vaattovaara sanoo.