1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vienan pääväylä kunnostuu kilometrin päivässä

Kostamus-Kalevala-reitti on huonokuntoinen soratie. Sen kunnostus Vienan Karjalassa etenee hieman aiottua hitaammin. Nyt tietä on kunnostettu noin 30 kilometriä.

Ulkomaat

Suomussalmen kunnan hallinnoima Kostamus-Vuokkiniemi-osan kunnostus keskeytyi heinäkuun toisella viikolla murskeen toimituskatkon vuoksi. Normaalisti töitä tehdään kilometrin päivävauhtia.

Maanrakennustyötä mutkistaa myös se, että lainsäädäntö estää suomalaisia kuorma-autoja kuljettamasta mursketta työmaalle.

3-vuotisessa projektissa Vienan valtaväylän soratiet parannetaan 140 kilometrin matkalta. Teille tulee kulutuskerros, ja se suolataan. Kunnostustyöt maksavat EU, Venäjä, muut venäläiset julkiset toimijat ja pieneltä osin Ikea.

Suomussalmen kunta tai Suomen valtio eivät maksa kunnostuksesta. Suomalaisten työntekijöiden palkat maksetaan EU:n projektista.

Kunnostamaton tie on ollut kesäisin kuoppainen ja pölyinen

Rekkoja ei ole voitu pölypilven takia ohittaa. Nyt tiet kunnostetaan pohjoismaiseen tapaan, kertoo Suomussalmen maaseutusihteeri Ilmari Schepel.

Tien kunnostus palvelee Vienan karjalaisia ja se helpottaa liikkumista ja tutustumista karjalankielisiin kyliin, kertoo Ilmari Schepel Suomussalmen kunnasta.

Suomussalmen kunnan hallinnoiman hankkeen tarkoitus on, että pohjoismaisten sorateiden hoidon tietotaito viedään rajan yli. Työskentelystä tehdään venäjänkielinen video, joka jaetaan Venäjän tielaitokselle.

Karjalan tasavalta rahoittaa Vuokkiniemi-Ponkalahti-osuuden

Kostamus-Kalevala-tien kunnostuksessa on tehty osarahoituspäätös. Vuokkiniemi-Ponkalahti-osuus rakennetaan Karjalan Tasavallan ministeriön rahalla.