Marilyn kiinnostaa keräilijöitä

Marilyn Monroen kuolemasta on kulunut 50 vuotta, mutta hän kiinnostaa edelleen. Los Angelesissa on esillä Monroeta käsittelevä jättiläisnäyttely, ja tähteen liittyviä tavaroita kerätään ahkerasti.

kulttuuri
Marilyn Monroe
AP Graphics Bank

Marilyn Monroeen liittyvä esineistö vaatteista valokuviin on tällä hetkellä kysytympää kuin koskaan. Näyttelijään liittyvää tavaraa kerätään paitsi yksityisluonteisesti, myös globaalisti.

Los Angelesin Hollywood Museumin Marilyn-näyttely koostuu yksityiskokoelmista. Näyttelyssä voi ihmetellä muun muassa tähden asuntolainapapereita, ennennäkemättömiä valokuvia ja vaikkapa mustaa silkkileninkiä, jota hän piti yllään kuherruskuukaudella Joe DiMaggion kanssa.

- Leninki on ollut varastossa 35 vuotta. Kun se tuli meille, arvasimme heti, kenelle se kuului, siitä saattoi vielä aistia _Chanel Vitosen _vienon tuoksun. Tilanne oli lähestulkoon maaginen, Donelle Dadigan Hollywood Museumista kertoo.

Huippuhintoja huutokaupassa

Vuonna 1999 Monroen henkilökohtaisia tavaroita myytiin New Yorkin Christie's-huutokaupassa historiallisella 13,4 miljoonan dollarin summalla. Kallein esine oli tuolloin timanteilla koristeltu platinainen rannekoru, joka huudettiin 772 000 dollarilla. Monroen omistamasta pianosta taas maksettiin huimat 662 500 dollaria.

Monroen suosion kasvusta keräilijöiden keskuudessa kertoo se, että nykypäivänä kyseisiä summia pidetään pilkkahintoina. Hintojen nousuun ovat vaikuttaneet uudet keräilijäsukupolvet, jotka tulevat Aasiasta, Kiinasta ja Japanista sekä Lähi-idästä ja Persianlahden alueelta. Esimerkiksi viime vuonna Macaossa Monroen elokuva-asusteesta maksettiin 516 000 dollaria (noin 420 000 euroa).

Tuntemattomia ostajia

Saman vuonna näyttelijän hame, jota hänellä oli yllään kuuluisassa metrokohtauksessa Kesäleski-elokuvassa, myytiin 4,6 miljoonalla dollarilla (3,8 miljoonalla eurolla) Los Angelesissa. Myyjänä oli näyttelijä Debbie Reynolds, ostaja jäi tuntemattomaksi.

- Suuri osa tämäntapaisista huutokauppakohteista menee Aasiaan, losangelesilainen Monroe-keräilijä Scott Fortner kertoo.

- Minusta on ikävää, että tällainen esineistö käytännöllisesti katsoen katoaa kokonaan, eikä kukaan tiedä mitään sen sijainnista.

Fortner pitää itseään pikemminkin Monroen perinnön vaalijana ja esineistön huolenpitäjänä kuin keräilijänä. Hän on erityisen ylpeä yhdestä kokoelmansa esineestä, vaatimattomasta Brownie-kamerasta.

- Esine on mielestäni hyvin kiehtova: kamerahan on kuulunut naiselle, josta tuli jossain vaiheessa yksi maailman valokuvatuimpia henkilöitä. Asiassa piilee kiinnostava palanen ironiaa, Fortner toteaa.

Lähteet: AFP