1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Merissä kelluvat jättiläismuovilautat yritetään tuhota superimurilla

Ranskalaisopiskelijan kehittelemä laite ahmisi meressä kelluvat muovijätteet, mutta karkottaisi kalat pahalla äänellään. Imuriin kertyneet muovit aiotaan toimittaa kierrätykseen.

Ulkomaat
Havainnekuva Marine Drone -laitteesta.
Havainnekuva esittää, kuinka Marine Drone -laite kerää muoviroskia meressä.Elie Ahovi

Uudesta superimurista toivotaan apua valtamerissä kelluvien jättiläiskokoisten jätemuovilauttojen tuhoamiseen. Teollista muotoilua opiskelevan ranskalaisen Elie Ahovin kehittelemän laitteen on tarkoitus imaista merissä kelluvat muovijätteet kitaansa ja toimittaa ne kierrätykseen, kertoo Popular Science -tiedelehti.

Kalat ja muut mereneläimet ovat superimurilta turvassa, sillä laite lähettää ääntä, jonka tarkoituksena on estää niiden päätyminen laitteen keräysverkkoon. Popular Science vertaa laitetta valashain kitaan.

Laite pystyy keräämään muoviroskia itsenäisesti enimmillään kahden viikon ajan. Sen jälkeen superimurin on palattava lataamaan akkunsa.

Ahovi suunnitteli laitteen ympäristöpalveluyritys Veolian haastettua opiskelijat kehittämään ratkaisun Tyynen valtameren muovijäteongelmaan.

Muovijäte on Tyynenmeren lisäksi vakava ongelma muissakin merissä, sillä muovijäte ei hajoa, vaan ajautuu merivirtojen mukana ja kerääntyy valtaviksi lautoiksi. Sekä Tyynen valtameren että Atlantin valtameren keskelle on muodostunut valtava muovikertymä.

Tyynessämeressä muoviroskaa kerrotaan olevan paikoin kuusi kertaa enemmän kuin planktonia. Toukokuussa uutisoitiin, että muovijätteen määrä pohjoisella Tyynellämerellä on lisääntynyt satakertaiseksi 40 vuoden takaiseen verrattuna.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on arvioinut, että muovijäte aiheuttaa vuosittain yli miljoonan merilinnun ja 100 000 merinisäkkään ja -kilpikonnan kuoleman.

Lue seuraavaksi