Joensuun paraatipaikkaan eivät turistit pääse - katso harvinaiset kuvat

Joensuun kaupungintalon torni on ollut turistien ulottumattomissa jo kesästä 2005. Hieno näköalapaikka suljettiin yleisömassoilta turvallisuusnäkökohtien, kuten jyrkkien portaiden, vuoksi.

tornit
Joensuun kaupungintalon torni muistuttaa muotokieleltään Helsingin rautatieasemaa.
Janne Ahjopalo / Yle

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Joensuun kaupungintalo torneineen oli matkailijoiden ja kaupunkilaisten ahkerassa käytössä viimeksi seitsemän vuotta sitten. Tornista avautuu kaunis kaupunkimaisema, johon kuuluvat sillat, Pielisjoki, Kauppatori ja merkittävimmät rakennukset. Torilavalta kantautuu musiikki torniin saakka.

- Kaupunki vuokrasi aikanaan tornia näköalakäyttöön urheiluseuroille ja yrityksille, jotka toivat turisteja ihailemaan maisemia pientä maksua vastaan, kertoo Joensuun kaupungin tiedotustoimittaja Ville Moilanen.

Vielä 1990-luvulla torniin mietittiin pienimuotoista kahvilaa

Ville Moilanen

Jyrkät portaat

Kesän 2005 jälkeen tuli stoppi. Kaupunki ei enää halunnut, että torniin tuodaan yleisömassoja, jotka kömpivät pitkin vaarallisen jyrkkiä portaita.

- Turvallisuuden varmistaminen vaatisi muutostöitä, sanoo Ville Moilanen ja huomaa samalla ikkunasta, että kaupungintalon torniin näkyy myös kantakaupungin toisella laidalla oleva tiedepuiston torni.

Vuonna 1914 valmistuneen Joensuun kaupungintalon tornissa tehtiin palovalvontaa 1920-luvulla, jolloin Joensuu oli vahvasti puutalovaltainen kaupunki. Sota-aikana tornissa suoritettiin ilmavalvontaa.

- Vielä 1990-luvulla torniin mietittiin pienimuotoista kahvilaa, mutta se olisi vaatinut asianmukaiset varauloskäynnit ja muut turvallisuusratkaisut, joten ajatus haudattiin, tietää kaupungin tiedotustoimittaja Ville Moilanen.