1. yle.fi
  2. Uutiset

Masennus saattaa helpottua kuumassa teltassa makaamalla

Ruumiinlämmön nouseminen vapauttaa aivoihin mielihyvähormonia. Uutta hoitomuotoa ryhdyttiin kehittelemään sen jälkeen, kun saunomisen todettiin helpottavan joidenkin masentuneiden vointia.

terveys

Lääkärit ovat todenneet kuumassa teltassa makaamisen saattavan helpottaa masennusoireita. Uudessa, Arizonan yliopistossa kehitellyssä hoitomuodossa potilas makaa teltassa pari tuntia siten, että hänen ruumiinsa on teltan sisällä ja päänsä ulkopuolella. Kun teltan sisälämpötilaa nostetaan, nousee potilaan ruumiinlämpö lopulta 38,5 asteeseen ja samalla aivoihin vapautuu beetaendorfiinia eli mielihyvähormonia.

Daily Mail -lehden uutisoimien alustavien tutkimustulosten mukaan kuuman teltan vaikutus kestää jopa useita viikkoja. Hoitomuodon tehoa selvitetään nyt Arizonan yliopistossa laajemmalla tutkimuksella, johon osallistuu noin 30 vakavasta masennuksesta kärsivää.

Telttahoitoa ryhdyttiin kehittelemään sen jälkeen, kun joidenkin masennuspotilaiden voinnin todettiin parantuneen saunomisen jälkeen.

Myös Wisconsinin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin ruumiinlämmön nostamisen helpottavan masennusoireita. Wisconsinissa tehdyn lämpöhoitotutkimuksen varsinaisena tavoitteena oli testata, tehoaako kemoterapia ruumiinlämmön nostamisen ansiosta paremmin syöpäsoluihin.

Lue seuraavaksi