1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Auttaako verisuoniterapia Tero Pitkämäen olympiakultaan?

Suomen joukkueen apuna Lontoon olympialaisten mitalijahdissa on Bemer-verisuoniterapialaite. Kriitikoiden mukaan kyseessä on uskomushoito, mutta Bemeriin luottaa silti muun muassa keihäänheittäjä Tero Pitkämäki.

Bemer-laitteesta on olemassa kaksi eri mallia. Keskusyksikkö ohjaa mattoon heikkotasoisen magneettikentän, joka stimuloi mikroverenkiertoa. Kuva: Yle

Bemer-laitteen tehon sanotaan perustuvan heikkoon magneettikenttään, joka stimuloi ihmisen mikroverenkiertoa eli kaikkein pienimpiä verisuonia.

– Mikroverenkierto kuljettaa hapen ja ravinteet soluihin, elimiin ja kudoksiin ja tuo kuona-aineet pois, kertoo Bemer Finlandin aluejohtaja Nils Kämpe.

Verisuoniterapian luvataan muun muassa nopeuttavan urheilijoiden palautumista ja ehkäisevän loukkaantumisia. Bemer voi myös helpottaa stressiä, uniongelmia ja useita kroonisia sairauksia.

”Puoskarointia”

Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas lyttää laitteen täysin.

**– **Minun käsitykseni mukaan kysymys on uskomuslääkinnästä ja puoskaroinnista. Sen puolesta puhuu muun muassa se, että väitetään olevan yksi menetelmä, joka tepsii melkein mihin tahansa vaivaan tai ongelmaan, Myllykangas sanoo.

Nils Kämpe huomauttaa, että laite on virallisesti rekisteröity lääkinnälliseksi itsehoitolaitteeksi koko EU:n alueella. Bemerin tukena on lisäksi tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä ja 46 julkaistua tieteellistä tutkimusta.

– Niihin tutkimuksiin, jotka minä olen saanut käsiini, ei voi missään tapauksessa vedota. Niiden perusteella ei voi sanoa, että tällä laitteella olisi mitään hoidollista vaikutusta, Myllykangas sanoo.

Urheilijat luottavat laitteeseen

Kritiikki ei ole pelästyttänyt suomalaisia urheilijoita. Bemer Finlandin mukaan laitetta käyttävät tai ovat käyttäneet muun muassa** Kalle Palander** ja Tero Pitkämäki.

Nyt verisuoniterapian nimiin vannoo myös Suomen Olympiakomitea, joka on aloittanut yhteistyön Bemerin kanssa. Suomalaisurheilijoiden mukana Lontoossa on viisi laitetta. Vastineeksi Bemer saa käyttää olympiarenkaita markkinoinnissaan.

– Me uskomme, että laitteesta on jo jonkin verran pitävää tieteellistä näyttöä. Lisäksi Sveitsin olympiajoukkue on käyttänyt laitetta kahdeksan vuotta ja on kokenut sen hyväksi, toteaa Olympiakomitean markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jari Elo.

– Jos kuitenkin alkaa näyttää siltä, että laite ei auta ketään, niin toki silloin katsomme että on tarpeetonta varustaa joukkuetta sillä laitteella jatkossa.

Aiheesta lisää Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina TV2:ssa kello 21.00.