Hyppää sisältöön

Intialaisskeptikko pakeni Suomeen

Intialainen rationalisti ja taikauskon paljastaja Sanal Edamaruku pakeni Mumbain katolisten aktivistien nostamaa jumalanpilkkakannetta ja uhkaavaa pidätystä Suomeen.

Intialainen taikauskon paljastaja Sanal Edamaruku Kaivopuiston maisemissa Helsingissä. Kuva: Yle

Rationalist International -järjestön perustaja Sanal Edamaruku on omistanut elämänsä taikauskon vastustamiselle. Hän on jo 1980-luvulta lähtien paljastanut intialaisgurujen ihmetekoja taikatempuiksi. Vaikka osa maineensa menettäneistä guruista suivaantui, kertaakaan häntä ei ole uhattu oikeusjutulla.

Toisin kuin nyt. Mumbaissa katolinen kirkko syyttää Edamarukua jumalanpilkasta, ja skeptikko on paennut uhkaavaa pidätystä ystäviensä luo Suomeen.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun Intiassa laajalti tunnettu mediapersoona Edamaruku vieraili maaliskuussa tv-ryhmän kanssa Mumbain katolisella kirkolla. Sitä koristavan Jeesus-patsaan huhuttiin vuotavan pyhää vettä.

- Vettä juotiin rukousseremonian osana pyhänä vetenä. Ajattelin heti, että tätä on tutkittava, Edamaruku kertoo.

Tutkailu paljasti, että paikalle kaivattiin ennemmin putkimiestä kuin pyhiinvaeltajia. Kirkon alla oleva viemäriputki oli mennyt tukkoon. Jumittunut likavesi nousi seinää pitkin ylöspäin ja tipahteli pisaroina krusifiksin varpaista.

- Minä sanoin, ettei se vesi paranna, vaan ainoastaan sairastuttaa, koska se on likavettä, Edamaruku kertaa.

Tv-väittely johti kanteeseen

Paikallinen tv-kanava järjesti tapauksen ympärille tv-väittelyn, johon osallistui Edamarukun lisäksi Mumbain katolisen seurakunnan edustajia. Sanasota kärjistyi hurjaksi. Katoliset uhkasivat Edamarukua oikeustoimilla, ja hän itse vertasi tilannetta Euroopan pimeään keskiaikaan.

- Ohjelman lopuksi he sanoivat raivoissaan, että olen loukannut heidän uskoaan ja he sulkevat minut vankilaan.

Kolmen mumbailaisen katolisen organisaation puheenjohtajat nostivat Edamarukua vastaan kanteen. Perusteena käytetään Intian rikoslain jumalanpilkkasäädöksiä. Delhin High Court -tuomioistuin eväsi Edamarukun vetoomuksen ennakkopäätöksestä, jonka mukaan mahdollinen rikossyyte voitaisiin käsitellä ilman, että vastaaja pidetään vangittuna. Vankilan pelossa Edamaruku pakeni Helsinkiin.

Edamaruku viihtyy Suomessa

Suomi on intialaisskeptikolle tuttu maa jo vuosien takaa.

- Minulla on täällä monta hyvää ystävää. Suomen Humanistiliiton johtaja Pekka Elo sanoi minulle, että jos haluat lähteä Intiasta, tule Suomeen.

Suomessa Edamaruku nauttii vapaudestaan, luennoi ja kirjoittaa. Jo kymmeniä kirjoja julkaissut, kotimaassaan varsin tunnettu aktivisti valmistelee parhaillaan kolmea eri kirjaa, joista yksi on hänen omaelämänkertansa.

.
.