1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marssimusiikki

Mini-tattoo toi marssimusiikin Senaatintorille

Juhlava marssimusiikki keräsi tuhansia ihmisiä ihailemaan sotilaiden säntillisiä askelkuvioita. Tapahtuman teemana on vuosi 1812, jolloin sotatantereet kumisivat rumpujakin kovempaa.

marssimusiikki
Kaartin soittokunta käynnisti Mini-Tattoon Senaatintorilla.
Kaartin soittokunta käynnisti Mini-Tattoon Senaatintorilla.

Helsingissä saatiin pieni maistiainen kansainvälisestä Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtumasta, kun yli 200 sotilasta esiintyi Senaatintorin Mini-Tattoossa.

Noin 8000 henkeä kerääntyi Suurkirkon portaille seuraamaan sotilaiden marssia ja soittoa. Suomea edustivat Kaartin soittokunta ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Ulkomaalaisina vierailijoina nähtiin Hollannin armeijan kuninkaallinen soittokunta sekä Latvian maavoiminen keskussoittokunta.

Puolustusvoimien ylikapellimestari Elias Seppälä nauttii suuren koneiston johtamisesta.

- Täällä todella näkyy soittajien ammattitaito. Kun ulkomaalaiset soittajat tulevat, niin harjoitellaan vain kerran läpi.

Tapahtuman teemana on vuosi 1812, jolloin Napoleonin joukot hyökkäsivät Venäjälle. Venäläisten poltetun maan taktiikka ja pakkaset aiheuttivat ranskalaisille kovat miestappiot. Lopulta Tsaarin joukot kukistivat ranskalaiset. Napoleon menetti suurimman osan valioarmeijastaan Venäjälle, minkä seurauksena myös eurooppalaisia valtioita nousi Ranskaa vastaan.

- Musiikillisesti tähän liittyy se, että Tshaikovski sävelsi näistä tapahtumista hyvin kuuluisan teoksen, 1812 alkusoiton, joka on alunperin sävelletty sinfoniaorkesterille ja aidoille tykeille. Siitä on tehty erilaisia sovituksia, ja puhallinorkesteriversio on oikeastaan saanut suurimman suosion. Se on hyvin juhlava kappale, kuvailee Seppälä.

Nyt 200 vuotta myöhemmin sekä ranskalaiset että venäläiset soittavat yhdessä sulassa sovussa Hamina Tattoossa.

Lue seuraavaksi