Sähkölaitteet entistä herkempiä vaurioille

Ukonilmalla kaikkein herkimmin vaurioittuvat tietokoneet ja modeemit, mutta myös taulutelevisiot ja digiboksit. Paras keino suojata sähkölaitteet ukkoselta, on vetäistä töpseli irti seinästä riittävän ajoissa.

luonto
Salama iskee järvimaisemassa.
Tauno Säntti / Yle

Digiaikaan siirtymisen ja taulutelevisioiden yleistymisen myötä elektroniikan määrä laitteissa on lisääntynyt. Näin ollen laitteet ovat herkempiä esimerkiksi ukkosen aiheuttamille vaurioille, kuin ennen. Monet ottavat töpseleitä irti sähkölaitteista vasta siinä vaiheessa, kun ukkonen on niin sanotusti päällä.

- Ilmassa on ukkosen aikana niin paljon sähköä, että vaikka ukkonen ei olisi edes lähellä, se voi silti aiheuttaa vaurioita esimerkiksi televisioissa, sanoo Jukka Nevalainen TEKOKarhulan tv-huollosta.

Nykyään on olemassa myös niin sanottuja ylijännitesuojia, mutta niiden toimivuudesta ollaan montaa mieltä.

- Joissakin tapauksissa sellainen voi auttaa. Ukkosen piikki voi kuitenkin olla niin nopea, että ne eivät reagoi. Jännite voi myös niin sanotusti hypätä ylijännitesuojan yli, koska virta on sen verran suuri, Nevalainen kertoo.

- Kaikkein yksinkertaisin ja helpoin tapa on ottaa töpselit pois seinästä ajoissa. Siinä voi pienellä vaivalla säästyä monen tuhannne euron tappiolta, Nevalainen opastaa.