FiCom: Pirate Bay -esto lähinnä kosmeettinen toimenpide

Suomalaisten televistintäoperaattoreiden edunvalvoja uskoo, että Pirate Bay -esto on helposti kierrettävissä. Britanniassa huomattiin, että vertaisverkkojen käyttö palautui ennalleen vain viikon Pirate Bay -eston toteuttamisen jälkeen.

Kotimaa

Suomen suurimmat tietoliikennekonsernit ovat estäneet asiakkaidensa pääsyn Pirate Bay -verkkosivustolle, mutta monet pitävät eston tehokkuutta kyseenalaisena. Käräjäoikeus on määrännyt eston Elisan lisäksi TeliaSoneralle ja DNA:lle, joilla esto on otettu käyttöön tällä viikolla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi aiemmin heinäkuussa, että Pirate Bay -eston tehokkuus on erittäin lyhytaikaista. Eston toteuttanut suuri, nimettömänä esiintyvä brittiläinen teleoperaattori kertoi, että vertaisverkkojen käyttö palautui ennalleen sen asiakkaiden keskuudessa vain viikon eston toteuttamisen jälkeen.

Tilanne on vastaavanlainen Suomessa, uskoo suomalaisten teleoperaattoreiden edunvalvoja, tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom.

- Tilastotietoa ei ole saatavilla, mutta oletettavissa on, että tilanne on vastaavanlainen, FiComin viestintäjohtaja Nora Elers toteaa.

FiCom pitääkin Pirate Bay -eston kaltaisia toimia lähinnä kosmeettisina toimenpiteinä. Keskusliiton mielestä asiaan pitäisi puuttua jo ongelmien alkulähteillä.

- Nämä ovat tehottomia ja kosmeettisia toimenpiteitä. Ongelmiin ei tule puuttua tiedon valtateillä. Kaiken on lähdettävä ongelmien lähteestä kuten valistuksesta ja siitä, että rikolliset saadaan kuriin.

- On selvää, ettei verkkoliikenteen tukkiminen ole ollut kauhean onnistunutta, Elers sanoo.

Elersin mukaan tärkeä keino vaikuttaa piratismiin olisi myös laillisten ja houkuttelevien digitaalisten palvelujen tarjoaminen.

BBC:n mukaan tutkimustulokset osoittivat, että vertaisverkkojen käyttö lisääntyi operaattorilla Pirate Bay -estosta huolimatta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että vertaisverkon käyttäjämäärä kasvoi. Data ei myöskään paljastanut, mitä materiaalia ladattiin ja mistä. On siis mahdollista, että asiakkaat käyttivät myös muuta kuin Pirate Bay -verkkopalvelua tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen.

Pirate Bay -estoa on kritisoitu siitä, että se on helposti kierrettävissä. Esimerkiksi Britannian piraattipuolue on luonut välityspalvelimen, jonka kautta Pirate Bay -sivustoa voi käyttää estosta huolimatta.