Hyppää sisältöön

Yleisten paikkojen melu vaurioittaa

Kuulo vaurioituu yli 80 desibelin pitkäaikaisesta melusta. Hiljaisempikin melu voi laukaista stressin.

Ihmiset altistuvat häiritsevälle melulle nykyään liian usein.

Vaikka ihmisten kuulo rupeaa vaurioitumaan vasta pitkäaikaisesta yli 80 desibelin melusta, niin vähäisemmästäkin melusta koituu vaurioita,  jos melu on häiritsevää.

Vähäisestäkin melusta tulee stressi

Häiritsevän melun ei tarvitse aina olla kovaa, jotta se aiheuttaisi ihmiselle oireita.

- Kauppakeskuksissa ja kaupoissa on usein taustamusiikkia, joka ei ylitä 80 desibelin rajaa, mutta saattaa olla häiritsevää.  Kuuloa tällainen taustamusiikki ei vaurioita, mutta ihminen voi saada siitä stressioireita, sanoo HYKSin korvaklinikan ylilääkäri Erna Kentala.

Epämiellyttäväksi koettava melu aiheuttaa usein muun muassa adrenaliinitason ja verenpaineen kohoamista sekä pulssin kiihtymistä.

- Näin se vaikuttaa myös aineenvaihduntaan ja on ihmisen hyvinvoinnin kannalta vahingollista, sanoo ylilääkäri Erna Kentala.

Melumittareita yleisillepaikoille

Häiritsevän taustamelun haitallisuudesta ollaan asiantuntijoiden keskuudessa yhtämieltä, mutta mitään poppakonstia häiritsevän taustamelun poistamiseksi ei ole keksitty.

- Voisi kuitenkin olla hyvä, että julkisissa tiloissa olisi melumittareita, joista voisi nähdä melutason. Näin ihmiset  tulisivat tietoisiksi minkälaisia melutasot ovat eri paikoissa ja miten erilaiset melut häiritsevät. Tällainen varmaan helpottaisi pyrkimyksiä laskea melutasoja eri paikoissa, sanoo ylilääkäri Erna Kentala HYKSin korvaklinikalta.

.
.