1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Työryhmän enemmistö perustaisi kansallispuiston Kuhmoon

Kuhmon kansallispuistotyöryhmän enemmistö katsoo kansallispuiston sopivan Kuhmoon. Parhaana vaihtoehtona työryhmä pitää kansallispuiston muodostamista Ystävyyden puiston Suomen puoleisista luonnonsuojelualueista.

luonto
Naavaa roikkuu puun oksasta.
Kansallispuistoksi aiotulla alueella on naavapartaisia vanhoja kuusikoita.Jouni Pilto / Yle

Vastustavia kantoja puiston perustamiseen ovat ilmaisseet Kuhmon riistanhoitoyhdistys, Metsänhoitoyhdistys Kainuu ja Kuhmon maataloustuottajat.

Työryhmä näkee vastustuksen takana sen, että Natura-suojeluohjelman luomisen yhteydessä ympäristöhallinto iskosti moniin paikallisiin syvän epäluulon.

Kansallispuiston perustaminen ei työryhmän enemmistön mukaan vaikuta metsätalouteen tai kuhmolaisten nautintaoikeuksiin, kuten metsästykseen. Pohjois -Suomen kansallispuistoissa pääsääntöisesti metsästys on sallittua.

Hyödynnettäviä kaivannaisesiintymiä ei ole löydetty Ystävyyden puiston alueilta. Puisto parantaisi alueen työllisyyttä ja taloutta etenkin matkailun kautta, työryhmä uskoo.

Ystävyyden puiston osa-alueet ovat olleet metsätalouskäytön ulkopuolella vähintään puiston perustamisesta eli vuodesta 1990, useimmat alueet jo huomattavasti kauemmin.

Kuhmon kansallispuisto olisi hyvin laaja

Aiottu kansallispuisto olisi erillisistä osa-alueista koostuva, samoin kuin Syötteen kansallispuisto. Olemassa olevat retkeily- ja melontareitit yhdistäisivät eri alueet toisiinsa.

Aiotussa laajuudessaan Kuhmon puisto olisi Suomen kahdeksanneksi suurin.

Aloitteet uusista kansallispuistoista piti osoittaa ympäristöministeriölle heinäkuun loppuun mennessä.

Kuhmon kansallispuistohankkeesta järjestetään kansalaisten ja sidosryhmien kuulemisia syksyn aikana.

Lue seuraavaksi