Sosiaalinen media on propaganda-ase Syyriassa

Syyrian kriisin keskellä kännykkäkamerat tallentavat lähes kaikki välikohtaukset. Sotilastarkkailija seuraa sopimusten pitävyyttä ilman aseita, puolueettomuutta korostaen.

Syyria
Autopommin tuhoa Syyriassa Deir ez Zorissa.
Petri Karttunen

Petri Karttunen on lappeenrantalainen opettaja, joka on palannut hiljattain Syyriasta sotilastarkkailutehtävistä. Karttusen mukaan Syyria on vaipumassa kohti sisällissotaa. Syyria on myös paikka, missä sosiaalinen media on koko ajan läsnä.

- Huomasi heti, kun meni väkijoukkoihin ja samalla 300 kännykkäkameraa nousi suorien käsien jatkeiksi. Ne oli välittömästi kuvaamassa joka liikkeesi ja sanasi ja myöhemmin voit löytää videon itsestäsi Youtubesta. Joko kokonaisena tai leikattuna, kertoo Karttunen.

Sosiaalinen media on propagandatyökalu eri osapuolille. Karttusen mukaan se on vahva ase ja ihmisiltä vaatii taitoa lukea oikein tuollaisia videoita ja sosiaalisen median päivityksiä.

Tasapainoilua puolueettomuuden kanssa

Sotilastarkkailijan tehtävä lähtee siitä, että he ovat kansan parissa ja asuvat heidän kanssaan. Tarkkailijat ovat aseettomia ja elävät paikallisessa yhteiskunnassa. Päällä oleva univormu tekee aseellisen osapuolen kanssa tilanteen, missä päästään selvittelemään ja ratkaisemaan asioita uskottavasti. Karttusen mukaan heille hyvin nopeasti taattiin turvallisuus Syyrian hallituksen ja hajanaisen opposition puolelta.

- Tarkkailijoiden työssä on heti tilanne, että kenen puolella olet. Kenen pöydissä istut ja kenen ruokia syöt? Koko ajan pitää olla tarkkana, että näyttää olevansa puolueeton. Se on alituista itsensäkin peilaamista, että olet tasapuolinen kaikkien osapuolten välillä, Karttunen pohtii.

Epätieto tulevasta raastaa paikallisia

Syyriassa tavallisen kansan keskuudessa vallitsee suuri kysymysten tulva. Heillä on suuri hätä, koska he ovat epävarmoja tulevaisuudesta.

- Tilanne ajaa tavalliset ihmiset siihen, että he hakeutuvat lähelle rajoja, pois Syyriasta, sanoo Karttunen.

Hän haluaa myös korostaa, että kansainvälinen uutisointi tekee paketteja maan tilanteesta. Syyriassa on kuitenkin edelleen paljon rauhallisia ja turvallisia alueita.

Suomi lähetti toukokuussa kahdeksan tarkkailijaa Syyriaan, siellä jo olleen kolmen lisäksi. Lappeenrantalaiselle opettajalle Petri Karttuselle tämä oli viides vastaavanlainen operaatio.

- Tarkkailimme Kofi Annanin kuuden kohdan suunnitelmaa, kuinka hyvin se siellä toteutuu. Kyseessä oli erittäin nopeasti suunniteltu tarkkailutehtävä. Mikäli olot Syyriassa rauhoittuvat, olen valmiudessa lähteä jatkamaan tehtävää, päättää Karttunen.