1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisia marjanpoimijoita haetaan netissä - vain kolme ilmoittautunut

Suomalaisten into marjojen myyntipoimintaan on laantunut nousseen elintason myötä. Ruotsissa marjojen myyntipoiminta on ollut ulkomaalaisten poimijoiden varassa jo parikymmentä vuotta.

Kotimaan uutiset
Marjanpoimija työssä.
Yli puolet suomalaisista kotitalouksista poimii omaan käyttönsä marjoja, mutta myyntipoiminnan suosio on romahtanut.Yle

Ulkomaalaisista marjanpoimijoista on virinnyt Suomessa kova keskustelu. Ulkomaalaisia poimijoita ei tänne haluttaisi, mutta suomalaisia itse marjojen myyntipoiminta ei kuitenkaan kiinnosta.

Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry on muutaman viikon ajan hakenut myyntipoimijoita _Wanted: Suomalainen marjanpoimija _-kampanjalla. Suomalaiset vientiyritykset haluaisivat ostaa marjoja suomalaisilta poimijoilta, mutta ilmoittautuneita on tähän mennessä tullut vain kolme. Kampanjan ideana on, että marjoja ostavat yritykset voivat ottaa yhteyttä halukkaisiin myyntipoimijoihin.

- Onhan tämä pettymys. Tarkoituksenamme oli arpoa sadan ensimmäisen ilmoittautuneen kesken palkintoja, kertoo Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Marjoja poimitaan vain omaan käyttöön

Moision mukaan suomalaisissa kotitalouksissa marjanpoimintaperinne on säilynyt. Yli puolet kotitalouksista poimii omaan käyttönsä marjoja, mutta myyntipoiminnan suosio on romahtanut.

- Kun 1988 järjestimme henkilökohtaisen poimintakilpailun, osallistujia oli 4 500. 2000 -luvun alussa ilmoittautuneita oli enää 400.

Moiso arvelee, että into myyntipoimintaan on laantunut nousseen elintason myötä. Nuoria asia ei kiinnosta enää yhtään.

- Ruotsiin verrattuna meillä on kuitenkin riittänyt pidempään omia poimijoita. Ruotsalaiset kylllästyivät myyntipoimintaan jo parikymmentä vuotta sitten.

Marjoa voi myydä torikauppiaille tai ravintoloihin

Mikäli itsepomittuja marjoa riittää myyntiin asti ,neuvoo Moisio ilmoittautumaan Wanted: Suomalainen marjanpoimija -kampanjaan. Kampanjasivut löytyvät Arktiset Aromit ry:n kotisivuilta. Lisäksi voi ottaa suoraan yhteyttä esimerkiksi torikauppiaisiin tai ravintoloihin.

- Marjoja voi myydä puhdistettuina tai roskaisina. Ravintolat, ammattikeittiöt ja torikauppiaat ostavat puhdistettuja marjoja, joista saa tietysti selvästi suuremman hinnan kuin roskaisista.

Lue seuraavaksi