Australiassa tehdään talouspolitiikkaa Bruce Springsteenin opeilla

Valtiovarainministeri Wayne Swanin mukaan Australia voi oppia paljon kuuntelemalla Pomon musiikkia. Oppostio on järkyttynyt ministerin puheista: "Hallituksesta kertoo kaiken, että se pitää esimerkkinään rock-tähteä."

Ulkomaat
Wayne Swan ja Bruce Springsteen
Australian valtiovarainministeri Wayne Swanin mielestä Bruce Springsteenin sanoituksista voi ammentaa talousoppia.EPA / Lehtikuva

Australian valtiovarainministeri Wayne Swan on paljastanut politiikkansa perustuvan yllättävään innoittajaan, rock-tähti Bruce Springsteenin laulujen sanoituksiin.

Swanin mukaan Australia voi oppia paljon Pomona tunnetulta yhdysvaltalaislaulajalta. Valtiovarainministeri rinnastaa Springsteenin sanoituksissaan viljelemät viittaukset taloudellista epätasa-arvoa vastaan ja oman taistelunsa Australian kaivosmiljardöörien vastustamien uusien verojen puolesta.

Swanin mielestä Springsteenin sanoitusten pitäisi toimia Australialle varoituksena siitä, mihin Yhdysvaltain esimerkin seuraaminen taloudellisen epätasa-arvon tiellä voisi johtaa.

- Pomo on ollut ja tulee aina olemaan musiikillinen sankarini. Jos tiivistäisin Bruce Springsteenin musiikin viestin Australialle, se olisi tässä: Älkää antako Yhdysvaltain taloudessa tapahtuneiden asioiden tapahtua täällä, Swan sanoo ja paljastaa myös pääministeri Julia Gillardin fanittavan Pomoa.

Swan muistuttaa Yhdysvaltain työväenluokan osuuden varallisuudesta vähentyneen 1980-luvulta lähtien samaan aikaan, kun varakkaiden osuus varallisuudesta on kasvanut. Hän toteaa Springsteenin levyjen Born to Run, Darkness on the Edge of Town, The River, Nebraska _ja _Born in the U.S.A kuvanneen Yhdysvaltain talouden perustusten muuttumista jo ennen kuin aihe nousi päivänpolttavaksi kysymykseksi.

- Köyhä haluaa rikkaaksi ja rikas haluaa kuninkaaksi, ja kuningas ei ole tyytyväinen ennen kuin hallitsee kaikkea, Swan lainaa Springsteenin Badlands-kappaleen sanoitusta.

Ministeri paljastaa laittavansa _Born to Run _-kappaleen soimaan aina sen jälkeen, kun on esitellyt budjettiesityksensä parlamentissa.

Oppostiossa oleva konservatiivipuolue on järkyttynyt työväenpuolueeseen kuuluvan valtiovarainministerin puheista.

- Hallituksesta kertoo kaiken, että se pitää esimerkkinään rock-tähteä, konservatiivien talousasiantuntija Joe Hockey tyrmää valtiovarainministerin puheet.

Australiassa rock-musiikki ja hallituspolitiikka ovat kohdanneet aiemminkin, sillä vuonna 2007 Midnight Oil -yhtyeen laulaja Peter Garret nousi ympäristöministeriksi työväenpuolueen hallitukseen. Vuonna 2010 Garretista tuli opetusministeri.

Lähteet: AP