Raportti: Kreikkalaisilla ei enää varaa suuriin lahjuksiin

Viime vuosien talouskriisi ei ole vähentänyt korruptiota sinänsä, mutta se on alentanut korruption hintaa, sanoo julkisen sektorin väärinkäytöksiä selvittävä virkamies.

Ulkomaat

Talouskriisin repimässä Kreikassa ihmisillä ei ole enää varaa maksaa entiseen malliin lahjuksia julkisen sektorin työntekijöille, sanoo virkamiesten väärinkäytöksiä selvittävä virkamies Leandros Rakintzis.

Kreikka on vuosia kamppaillut rehottavaa korruptiota vastaan ja korruptio on vaikeuttanut veronkeruuta sekä talouden uudistamista.

Kreikan talouskriisin syventyessä yhä useampi kreikkalainen on joutunut toteamaan, ettei hänellä ole enää varaa kalliiseen tapaan antaa virkamiehille rahaa sisältävä kirjekuori eli fakelaki, sanoo vuosiraporttinsa julkaissut Rakintzis.

Talouskriisi ei ole vähentänyt korruptiota sinänsä, mutta se on alentanut korruption hintaa, hän kertoo Skai TV:n haastattelussa.

- Virkamiehet ovat alentaneet hintaansa, hän toteaa.

Pro Thema lehdelle Rakintzis toteaa, ettei vakavia korruptiorikoksia ole, koska merkittäviin väärinkäytöksiin ei ole rahaa.

Rakintzisin raportin mukaan viime vuonna korruptio oli yleisintä terveydenhoitoalalla ja verohallinnossa. Tutkituista 1 403 korruptiotapauksesta 393 on viety syyttäjälle. Pahimpiin rikoksiin syyllistyneet olivat verovirkamiehiä tai vuosien työkokemuksen omaavia johtavia virkamiehiä.

Lähteet: Reuters