1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opiskelijat valmiita maksamaan tasokkaista asunnoista

Hoasin uudet asunnot Jätkäsaaressa ovat menneet kuin kuumille kiville, vaikka niiden neliövuokra on puolet kalliimpi kuin vanhoissa asunnoissa.

Kotimaan uutiset
Jätkäsaareen valmistuvia HOASin asuntoja.
HOAS

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas rakentaa Jätkäsaareen nelitornista kerrostaloa, josta tulee yksi säätiön suurimmista kohteista. Kaksi torneista valmistuu syyskuun alussa, ja uudet asukkaat niihin on jo valittu.

- Pelkäsimme vähän, miten korkeampi hintataso vaikuttaa hakijoiden kiinnostukseen, mutta ei se ollut liikaa. Aloitimme pari viikkoa sitten asuntojen tarjonnan, ja ne tekivät nopeasti kauppansa, kertoo Hoasin asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

Hoasin asuntojen keskimääräinen neliövuokra on 10,70 euroa, mutta Jätkäsaaren uusien asuntojen neliövuokra on 16,15 euroa. Silti Jätkäsaari on haluttu kohde sijaintinsa vuoksi.

- Toki kysyntä on suurinta lähellä Helsingin keskustaa sekä korkeakoulujen läheisyydessä, mutta toisaalta esimerkiksi lapsiperheet viihtyvät hyvin myös kauempana keskustasta, luonnonläheisillä alueilla.

Noin puolet Jätkäsaaren asunnoista valmistuu lokakuussa, ja niihin voi vielä hakea. Hoas tarjoaa niitä hakijoille elokuun loppupuolella. Kaiken kaikkiaan Jätkäsaareen valmistuu 204 asuntoa.

Uutuutena on asunto kimppatornissa, jossa on yhteiset kerroskeittiöt, mutta jokaisella on oma jääkaappi ja kylpyhuone. Asuntoja on sekä sinkuille, pariskunnille että kaveriporukoille.

Myös Kalasatamaan valmistuu 143 opiskelija-asuntoa lokakuussa.

Tiukka asuntotilanne

Tällä hetkellä Hoasin kautta hakee asuntoa noin 6400 opiskelijaa. Viime vuonna samaan aikaan hakijoita oli noin 6200. Hoas odottaa hakijoiden määrän nousevan vielä syksyn aikana.

Viimeisen viiden vuoden aikana hakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Vuoden 2004 elokuussa hakijoita oli alle 4000. Länsiluoto arvelee kasvun johtuvan heikentyneestä taloustilanteesta ja vuokrien tason noususta.

- Asuntotilanne on varsin tiukka, eikä asuntoja riitä kaikille hakijoille. Siksi suosittelemme hakijoita asettamaan aluetoiveensa laajalle ja ottamaan vastaan mahdollisen asuntotarjouksen hieman kauempaakin kampukselta tai Helsingin keskustasta.

Vaikka uudet asunnot viehättävätkin opiskeliojoita, myös vanhat kelpaavat. Lähes kaikki Hoasin asunnot olivat viime vuonna käytössä.

- Käytännössä tyhjiä asuntoja oli lähinnä remonttien takia, kertoo Länsiluoto.

Lue seuraavaksi