Kesäteatteriesitysten määrä vaihtelee kuin myyräkanta

Epävakainen kesäsää on jälleen kurittanut kesäteattereita eri puolilla maata. Kesäteatterien varustelut näyttävät kuitenkin jatkuvasti parantuvan.

kulttuuri
Ihmisiä Nurmijärven Taaborinvuoren kesäteatterin Gangsteri ja Kaunotar -esityksessä.
Ihmisiä Nurmijärven Taaborinvuoren kesäteatterin Gangsteri ja Kaunotar -esityksessä.Yle

Nurmijärven Taaborinvuoren Gangsteri ja Kaunotar -esityksessä on sähköä ilmassa. Aloitus viivästyy hieman lähellä kulkevan ukkosrintaman aiheuttamien teknisten ongelmien vuoksi.

Heinäkuussa valmistunut uusi katos pitää sateenuhkan loitolla, huokaa näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Taavi Vartia.

- Kyllähän tämä sellaista jännittävä peliä on tämä kesäteatteri. Jos ukkonen velloo päällä tai ympäristössä, naapurikunnissa, niin eiväthän ihmiset silloin lähde liikkeelle. Kivi-juhlat joutuivat perumaan Seitsemän veljeksen esityksiä alkukesästä, koska katteen valmistuminen viivästyi, Vartia kertoo.

Tällä kertaa sade ohittaa Taaborinvuoren ja aurinkokin pilkahtaa.

Kesäteatteri löytyy joka niemen notkosta

Suomi on kesäteattereiden luvattu maa. Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan tänä kesänä esityksiä on lähes 280. Pari vuotta sitten kesäensi-iltoja oli alle 200. Kaikenkaikkiaan kesäteatteriesityksiä valmistavia ryhmiä on maassa 400.

Monien kesäteattereiden vetonauloina ovat tunnetut tekijät. Tekijöille kesäteatteri on usein jo elämäntapa. Niin myös kolmatta kesää Taaborinvuorella viihtyvälle näyttelijä Eija Vilppaalle.

- Osittain tietenkin taloudellisista syistä. Pitää kesälläkin vähän sitten tienata ylimääräistä. Myös tekijäporukka ja se, mitä esitetään on tietysti tärkeää, Vilpas muistuttaa.

Taaborinvuorelle on kotiutunut hyvin myös Vilppaan kollega, laulaja Anna Hanski.

- Kokemuksena tämä on ihan mahtava. Minulla ei tietysti ole ihan samanlaista sellaista tiivistä kalenteria töiden suhteen niin kuin Eijalla, joka on ihan kiinnityksellä. Minun työni elää epäsäännöllisemmin pitkin muita vuodenaikoja, Anna Hanski sanoo.

- Me ei lähdetä täältä kulumallakaan. Me tullaan ensi kesänäkin, Eija Vilpas uhkaa.

Katsojakadon syyt ovat monet

Huonojen sääolosuhteiden lisäksi katsojakatoa on saattanut aiheuttaa eri puolilla koventunut kilpailu kesäteattereiden suuren määrän vuoksi.

Heinäkuun sateet eivät kuitenkaan täysin pilanneet esityksiä edes suurimpia sademääriä keränneessä Satakunnassa, kertoo Porin Ahlaisten kesäteatterin käsikirjoittaja ja ohjaaja Regina Wittsberg.

- Meillä on se hyvä puoli, että meillä on aika lailla etukäteen varattu katsomo ja ryhmiä. Ryhmät tulee joka tapauksessa, että sen takia me ei kauheesti ainakaan siitä häiriinnytty, vaikka oli sateen uhka. Ahlainen on siitä ihana paikka, että tossa Ylikylässä saattaa sataa, mutta tässä meidän kesäteatteripaikalla ei kuitenkaan, Wittsberg iloitsee.