1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elina Wallin (Kirjailija)

Murrenaisten kuntalaisaloite: Porista ja Raumasta ystävyyskaupungit

Satakunnan vahvat murrenaiset Elina Wallin Porista ja nykyään Raumalla asuva Heli Laaksonen ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja kipuavat ensimmäistä kertaa yhdessä lavalle Porin Kirjurinluodossa. Luvassa on runojen lisäksi myös rohkea kuntalaisaloite.

Heli Laaksonen ja Elina Wallin pitävät murre-ehtootaan mainostavaa julistetta.
Tunnetut murreihmiset Elina Wallin ja Heli Laaksonen ehdottavat, että Porista ja Raumasta tulee ystävyyskaupungit. Kaksikko on ensimmäistä kertaa yhdessä lavalla Porissa elokuun lopulla. Taru Saine haastattelee.

Suositut sanataiteilijat  Elina Wallin Porista ja Heli Laaksonen Raumalta esiintyvät ensimmäistä kertaa yhdessä Porin Kirjurinluodon kesäteatterin lavalla 30.elokuuta.

Luvassa on murre- ja juttuehtoo Mää, sää ja Hentuliisa, jossa molemmat lukevat omia tekstejään. Illan teemoja ovat muun muassa mummu, kahvi ja kotiseuturakkaus.

- Meitä yhdistää murteella puhumisen ja kirjoittamisen lisäksi se, ettemme ole näyttelijöitä, vaan olemme lavalla omina itsenämme. Tämän vuoksi emme myöskään hirveästi harjoittele etukäteen esiintymistä, muuten luontevuus menisi, sanoo Elina Wallin.

Patalappuja ja Hentuliisa

Wallin ja Laaksonen kertovat, että heidän lisäkseen murre-ehtooseen osallistuu myös Hentuliisa, patalappuja ja mankeli.

- Ajattelemme, että Hentuliisa on mielikuvitusolento, sillä tarkoitetaan Matti Meikäläistä eli ketä tahansa meistä. Mankelia ja patalappuja tarvitsemme rekvisiitaksi. sanoo Heli Laaksonen.

- Patalaput ovat hyvin henkilökohtaisia, mutta toisaalta ihan arkisia asioita, joita on kaikilla. Niitä ilman ei keittiössä tule toimeen. Voisi ajatella, että ilman meidän murre-ehtoota ei tule toimeen. Keksin tämän juuri..., jatkaa Wallin.

Ystävyyskaupunkiajatus uusiksi

Iloinen kaksikko aikoo tehdä murre-ehtoossa myös kuntalaisaloitteen kotikunnilleen Porille ja Raumalle.

- Olemme molemmat ryhtyneet yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi. Meitä ihmetyttää, miksi ystävyyskaupungit aina sijaitsevat jossain hevonkuusessa vaikeanimisissä paikoissa. Aiommekin ehdottaa, että Porin uusi ystävyyskaupunki olisi Rauma ja Rauman Pori,  Laaksonen heittää.

- Ystävyyskaupunkitoiminta voisi olla vaikka kuorovierailuja, kiertoajeluja, ilmainen pääsy museoihin ja nykyään niin suosittua sohvasurffailua, Wallin miettii.