1. yle.fi
  2. Uutiset

Suopursuruoste värjää vettä Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus on saanut lukuisia ilmoituksia ruskeista lautoista veden pinnalla. Kyseessä ei ole levä, vaan kuusia kiusaava suopursuruoste.

Suopursu
Tältä näyttää suopursuruoste.
Tältä näyttää suopursuruoste.Risto Jokiniemi

Ii- ja Oulujoen vesistöalueilla on esiintynyt monin paikoin ruskeita lauttoja. Leväesiintymiksi epäillyt lautat ovat terveydelle vaarattomia suopursuruostelauttoja, mutta voivat aiheuttaa siitepölyn tapaisia allergiaoireita. Uimareita kehoitetaankin välttämään ruostelauttoja ja peseytymään puhtaalla vedellä uinnin jälkeen.

Ruskeat lautat aiheuttaa suopursuruosteen vedenpinnalle joutuneiden sieni-itiöiden massaesiintymä. Pohjois-Pohjanmaalla on tehty kesän aikana havaintoja kellastuneista kuusista, jotka ovat ruostesienien isäntäpuita.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskukseen ilmoituksia ruskeista tai oranssinruskeista lautoista on tullut Iijoen vesistöalueelta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon alueelta ja Oulujoen vesistöalueelta Nuojuan altaan alapuolelta.

Suopursuruosteen massaesiintymisiä tavataan muutaman kerran vuosikymmenessä ja esiintymät voivat olla paikallisia. Pohjois-Pohjanmaalla suopursuruostetta on ollut viimeksi runsaasti vuosina 2001 ja 2009.

Lue seuraavaksi