Pääministerin morsian -kirjan sakot Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyssä

Kirjan kustantaja pitää EIT:n linjausta jo puolivoittona. Korkein oikeus tuomitsi kustantajan ja kirjailijan sakkoihin pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämää loukkaavasta tietojen levittämisestä.

Kotimaa

Pääministerin morsian -kirjan kustantaja Kari Ojala vahvistaa Yle Uutisille, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut käsittelyyn kirjasta langetetut sakot.

EIT:n oikeuskäytäntöihin hyvin perehtynyt asianajaja Markku Fredman tähdentää Yle Uutisille EIT:n pyytäneen Suomen hallitukselta vastinetta kustantajan ja kirjailijan kanteluun, mutta varsinaista päätöstä tapauksen tutkinnasta ei ole tehty.

Fredmanin mukaan tämäkin on jo merkittävä linjaus, koska vain viiteen prosenttiin kanteluista pyydetään toisen osapuolen kanta. Aikanaan EIT antaa tuomionsa tai ilmoittaa, ettei ota asiaa tutkittavaksi.

_Pääministerin morsian _kertoo Susan Ruususen suhteesta pääministeri Matti Vanhaseen. Korkein oikeus tuomitsi Ruususen ja kirjan kustantajan Kari Ojalan sakkoihin Vanhasen yksityiselämää loukkaavasta tietojen levittämisestä. Tuomio annettiin kaksi vuotta sitten.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta halutaan kanta siihen, loukattiinko tuomioilla sananvapautta.

Ojala kertoo, että päätös tapauksen käsittelyyn ottamisesta saatettiin hänen tietoonsa joitakin viikkoja sitten.

Ojalan mukaan hänelle toimitetussa asiakirjassa todetaan, että Suomen hallituksella on marraskuun kuudenteen päivään asti aikaa puolustella korkeimman oikeuden päätöstä. Sen jälkeen asianomaisilla on noin kuusi viikkoa aikaa kommentoida perusteluita ja esittää mahdolliset korvausvaatimuksensa.

Päätös voi viedä vuosia

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Pohjoismaiden tiedottajan Päivi Suhosen mukaan vastaavien tapausten käsittelyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa kestävät tyypillisesti jopa 5-6 vuotta tapausten suuren määrän vuoksi.

Kirjan kustantaja Kari Ojala kertoo ilmoituksen käsittelyyn ottamisesta olevan jo puolivoitto.

- Korkeimman oikeuden päätös oli kohtuuton sananvapauden ja julkaisuvapauden loukkaus, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei pysty kumoamaan korkeimman oikeuden päätöstä, mutta se voi ilmoittaa kantansa asiassa ja määrätä Suomen valtion maksamaan asianosaisille korvauksia.

- Toivon, että korkein oikeus saisi tässä näpeilleen, Ojala toteaa.

Asiasta uutisoi keskiviikkona ensin MTV3. Asianajalaliiton nettisivuilla tapauksen etenemisestä kerrottiin reilu viikko sitten.