1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Paraisilla itketään Gabrielin perään

Pertti Sveholmin ohjaama sydämetön ooppera tulkitsee ihmisen kokemaa rakkauden kaipuuta.

oopperat
Garbiel tule takaisin! -oopperan pääosia esittää Juha Hostikka sekä Päivi Nisula.
Olga Pihlman / Yle

Saaristo-oopperan kesä jatkuu perjantaina ensi-iltansa saavalla Pertti Sveholmin ohjaamalla Gabriel, tule takaisin! -oopperalla.

Mika Waltarin tarinassa sulavakäytöksinen ja komea Gabriel hankkiutuu kahden sisaren luo ja yrittää päästä käsiksi heidän omaisuuteensa.

Pyrkyri-Gabrielin roolin laulaa Dallapé-orkesterin johtaja ja solisti Juha Hostikka. Höynäytettävinä sisaruksina nähdään Saaristo-oopperan taiteellinen johtaja Päivi Nisula sekä Kansallisoopperan vakiokasvo Tiina Vahevaara.

Sydämetön komedia

Paraisten Lillholmenilla pyörivän oopperan ohjannut Pertti Sveholm uskoo, että Waltari oli oikeassa nimittäessään tarinaa sydämettömäksi komediaksi.

Rankkaa aihetta on helpompi katsoa, jos sitä käsitellään huumorin kautta.

Pertti Sveholm

- Kuvaus vastaa mielestäni oopperan luonnetta. Kyseessä on aika julma tarina. Rankkaa aihetta on helpompi katsoa, jos sitä käsitellään huumorin kautta.

- Tarinan varjolla ihmisistä paljastuu erilaisia puolia. Varsinkin rakkauden kaipuuta, mikä on olennainen osa varmaan meitä kaikkia. Se, että saako rakkautta ja mistä sitä saa ja keneltä, Sveholm pohtii.

Tähtäimessä maanlaajuinen menestys

Tuottaja Marja Hyvärilä toteaa, että Paraisten Lillholmenin tanssipaviljongille on pyritty luomaan kevyt ja iloinen teos, joka kiinnostaisi myös tavallista yleisöä.

- Tälle paikalle oli luontaista valita teatterimainen teos. Sellainen teos, jonka tekstistä saa helposti selvää, Hyvärilä sanoo.

Hyvärilän mukaan tavoitteena on myydä Gabriel oopperaa koko maan oopperalavoille.

- Kaikki osat on ajateltu lavastusta ja dramaturgiaa myöten niin, että esityksen voisi viedä helposti paikasta toiseen.

- Ooppera on suurille laitoksille haaste juuri kustannusten takia. Pyrimme tekemään tästä tuotteen, jonka kulttuurilaitokset voivat ostaa ketterästi omiin ohjelmistoihinsa, Hyvärilä kertoo.

Paraisilla pyörivä ooppera aloittaa maanvalloituksensa syksyllä Porin Oopperasta, joka on ostanut viisi Gabriel-näytöstä.

Lue seuraavaksi