Maailman vakavamielisin kansa ei halua pitää hauskaa

Papua-Uudessa-Guineassa elävä alkuperäiskansa suhtautuu erityisen nuivasti leikkimiseen.

kulttuuri

Papua-Uudessa-Guineassa asuvat bainingit hämmästyttävät antropologeja epätavallisella elämällään. Kansalla ei ole tutkijoiden mukaan lainkaan myyttejä, juhlia, uskontoa tai siirtymäriittejä, jotka yleensä ovat oleellinen osa inhimillistä kulttuuria. Kansaa 1970- ja 90-luvuilla tutkineen Jane Fajansin mukaan he eivät myöskään juuri kerro tarinoita tai juoruile.

Leikkiminen on heidän mielestään erityisen tuomittavaa - jopa lapsia yritetään pitää erossa leikkimisestä. Bainingien mielestä leikkivä lapsi on kuin mudassa rypevä sika.

Sen sijaan bainingit keskittyvät työntekoon, eivätkä juuri vapaa-ajan rientoja tunne. Bainingit arvostavat työntekoa erityisesti siksi, että heille se merkitsee yliotetta luonnosta.

Kaikki "luonnollinen" onkin bainingien mielestä erityisen arveluttavaa. Jopa lapset on heidän mielestään parempi adoptoida kuin hankkia perinteisin keinoin. Luonnollinen käyttäytyminen on bainingien näkökulmasta eläimellistä käyttäytymistä, ja juuri työnteko erottaa ihmisen eläimestä.

Bainingien ainoa tapa viettää vapaa-aikaa on eräänlainen tanssiminen. Kyseessä on tarkkaan mietitty ja suunniteltu tanssi, jota harrastetaan tiettyinä aikoina vuodessa. Nykyisin tanssilla viihdytetään myös turisteja.

Joidenkin arvioiden mukaan Fajansin tutkimustulokset ovat liian yksioikoisia: bainingpoikien kerrotaan leikkivän aivan samaan tapaan kuin muidenkin lapsien. Tyttöjä sen sijaan kannustetaan työntekoon pienestä pitäen.

Bainingit kuuluvat Papua-Uuden-Guinean alkuperäiskansoihin ja hankkivat elantonsa pienimuotoisella maanviljelyllä.