KRP: Järjestäytynyt rikollisuus soluttautuu rakennusbisnekseen myös korruptiolla

Keskusrikospoliisin mukaan järjestäytynyt rikollisuus soluttautuu rakennusalalle myös korruption keinoin. Kilpailu rakennusurakoista on kovaa, ja siksi kiusaus lahjuksien antamiseen ja ottamiseen on suuri. Poliisi kummastelee sitä, että jopa verottaja tekee rikosilmoituksia korruptiosta äärimmäisen nihkeästi.

Kotimaa
Nosturi

Myös suomalaisen yritysmaailman pintakuoren alla muhii mätää. Komisario Juuso Oilinki Keskusrikospoliisista sanoo, että harmaan talouden torjunnassa tulisi kiinnittää huomiota myös korruptioon.

- Korruptio mahdollistaa järjestäytyneen rikollisuuden soluttautumisen niin sanottuun lailliseen liiketoimintaan.

- Esimerkiksi rakennusalalla pääurakoitsijat pilkkovat rakennuskohteitaan aliurakoitsijoille. Rakennusalan kilpailu on kovaa, ja tarjouskilpailujen tuoksinassa moni sortuu myös epäasiallisen ja laittoman vaikuttamisen keinoihin.

- Usein sovitaan jo urakkaa hierottaessa, että tilaaja saa tietyn prosenttiosuuden urakkahinnasta - joko etukäteen tai kaikessa hiljaisuudessa myöhemmin.

Vain mielikuvitus rajana

Komisario Oilinki tietää, että lahjusrikolliset ovat kekseliäitä.

- Lahjonta pyritään tietysti naamioimaan lailliselta näyttäväksi toiminnaksi. Konsulttipalkkioita, alennuksia kesämökkikaupoissa, omien tai lähisukulaisten harrastusten sponsorointia.

- Röyhkeimmät lahjojat jakavat tekaistuilla kuiteilla riihikuivaa rahaa. Useimmiten rahat kuitenkin kierrätetään yritysten kautta.

Nukkuuko verottaja?

Rikoslaki tuomitsee yritysten keskinäiset lahjukset yhtä ankarasti kuin virkamiesten lahjomisen.

Keskusrikospoliisi kaipaa virka-apua erityisesti verottajalta. Komisario Juuso Oilinki ihmettelee, miksi verottaja ei lotkauta korvaansa lahjusrikoksille.

- Verotarkastajat tutkivat kuittitehtailua, kavalluksia ja veropetoksia. Hyvin usein samoihin rikoksiin liittyy myös korruptiota ja lahjontaa.

- Käytännössä poliisille ei tule verottajalta laisinkaan ilmoituksia korruptiivisesta toiminnasta. Se on äärimmäisen harmillista.