1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kirkkoherra myönsi vakoilleensa Stasille Ruotsissa

Pohjoisruotsalaisen Burträskin seurakunnan kirkkoherra vakoili Itä-Saksan turvallisuuspalvelulle Stasille 25 vuotta. Kirkkoherra jätti nyt tehtävänsä.

Ruotsissa kirkkoherra on myöntänyt vakoilleensa Itä-Saksan turvallisuuspalvelulle Stasille. Aleksander Radler, 68, myönsi ruotsalaislehti Dagenin haastattelussa vakoilleensa Stasille 25 vuotta.

Radler myös ilmoitti eroavansa tehtävistään kirkon palveluksessa. Hän toimi kirkkoherrana pohjoisruotsalaisessa Burträskin seurakunnassa Skellefteån lähellä.

Itävaltalaistaustainen Radler saapui Ruotsiin 1960-luvulla opiskeltuaan teologiaa Itä-Saksassa. Hän sanoi Stasin värvänneen hänet opiskeluaikanaan.

Kirkkoherran vakoilu paljastui 2011, kun ruotsalainen tutkija Birgitta Almgren nimesi Radlerin agentiksi Stasia koskevassa kirjassaan. Ruotsin evankelisluterilainen kirkko vahvisti Radlerin vakoilun omassa tutkimuksessaan, joka valmistui viime viikolla.

Tutkinnassa on selvinnyt muun muassa se, että Radler paljasti Itä-Saksasta pakoa suunnittelevia opiskelijoita Stasille. Monet Radlerin paljastamista opiskelijoista joutuivat vankilaan DDR:ssä ja heitä kohdeltiin huonosti, Radler myöntää Dagenin haastattelussa.

- Minun olisi pitänyt kuunnella sisäistä moraalikompassiani ja katkaista siteeni tuhoavien voimien kanssa, vaikka sosiaalinen ja akateeminen hinta olisi ollut korkea. Sen sijaan jatkoin yhteistyötä 1980-luvulle saakka, Radler tunnustaa.

Radlerilla oli vieläpä "eliittivakoojan" status Stasissa, mikä on korkein luokka Stasin ulkomailla toimineille vakoojille. Radlerin koodinimi oli IM Thomas.

Kaikkiaan 153 ruotsalaisen tiedetään vakoilleen Stasille.