Koe uusi yle.fi

Venäjä sulkee Sosnovyi Borin reaktorin

Sammuttamisen syynä on reaktorin hidastimena käytetyn grafiitin halkeileminen ja turpoaminen.

Ulkomaat
Sosnovyi Borin ykkösvoimala.
Pietarin lähellä sijaitseva Sosnovyi Borin ykkösvoimala.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Venäjän ydinenergiayhtiö Rosenergoatom ajaa alas yhden Sosnovyi Borin ydinvoimalan reaktoreista Suomenlahden rannalla. Sammuttamisen syynä on reaktorin hidastimena käytetyn grafiitin halkeileminen ja turpoaminen. 38-vuotias reaktori on voimalan vanhin. Reaktorin sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Suomen säteilyturvakeskuksesta Stukista kerrotaan, että reaktori on ollut pysähdyksissä huoltoseisokin takia toukokuun alusta alkaen. Tiistaina selvisi, että reaktori ajetaan alas toistaiseksi.

Stukin toimistopäällikkö Heikki Reponen, joka vastaa alan lähialueyhteistyöstä Venäjän kanssa, on tyytyväinen reaktorin sulkemisesta. Reposen mukaan pahimmillaan seurauksena olisi voinut olla Tshernobylin kaltainen onnettomuus.

Sosnovyi Bor on yksi Venäjän kolmesta jäljellä olevasta grafiittihidasteisesta ydinvoimalasta. Tshernobylin voimala oli samaa tyyppiä.

Rosenergoatom oli alun perin suunnitellut pitävänsä Sosnovyi Borin reaktorin käytössä kunnes voimalan lähelle rakennettava uusi yksikkö saadaan käyttöön.