Tutkimus: Sydänsairaan liikunta vastaa masennuslääkettä

Sydänsairaus lisää masennusta ja masennus sydänsairautta. Yhä useampi tutkimus antaa ymmärtää, että liikunta voi katkaista noidankehän.

terveys

Sydänsairautensa vuoksi masentuneet hyötyvät liikunnasta lähes yhtä paljon kuin masennuslääkkeistä, kertoo tuore yhdysvaltalainen tutkimus. Sekä lääkittyjen että liikuntaa lisänneiden vointi koheni tutkimuksessa selvästi, toisin kuin lumelääkettä saaneiden.

Tutkimuksen mukaan 40 prosentilla sydänvaivoista kärsivistä on myös masennusoireita. Masennus puolestaan lisää sydänsairauksien riskiä.

Newyorkilaisen St. Luken sairaalan tutkimuksessa koehenkilöt arvioivat olonsa nelikuisen koejakson jälkeen. Lääkitystä saaneiden vointi koheni eniten, mutta oireet vähenivät alle masennusrajan myös niillä, jotka olivat harrastaneet vähintään puolitoista tuntia liikuntaa viikossa.

Tutkijoiden mukaan liikunnasta oli erityisiä hyötyjä: sitä harrastaneet väsyivät vähemmän ja heillä oli vähemmän seksuaalisia ongelmia kuin lääkitystä saaneilla.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia masennuslääkityksen avusta sydänsairailla, mutta liikunnan hyödyllisyydestä vihjaa usea viime aikojen tutkimus.

Uusin tutkimus on kokonaisuudessaan luettavissa Yhdysvaltain kardiologilääkäreiden ja -hoitajien liiton ACC:n verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset