1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miss Farkku-Suomi kertoo miten syntyi Kauko Röyhkä

1970-luvun Oulussa nuori mies nimeltä Jukka-Pekka Välimaa, Välde, aloitti uransa muusikkona ja kirjoittajana. Taide jäljittelee elämää Kauko Röyhkän samannimiseen kirjaan perustuvassa elokuvassa.

kulttuuri
Elokuvan Miss Farkku-Suomi -tekijöitä yhteiskuvassa. Sanni Kurkisuo Mikko Neuvonen Matti Kinnunen Kauko Röyhkä Elias Gould.
Katja Oittinen / Yle

Kun Välde ihastuu samalla luokalla olevaan Pikeen, tekee hän pitää -listan: pitää opetella soittamaan kitaraa, pitää laihduttaa ja lenkkeillä. Koska Välde on Kauko Röyhkän omakuva Miss Farkku-Suomi -elokuvassa, oli häneltä pakko kysyä, onko pitää-lista totta.

- On se! Se oli juuri tuollainen kuin elokuvassa, Röyhkä hörähti nauruun.

- Piti rakentaa rooli, erottua joukosta ja löytää se oma juttu, kasvaa pois koulupojan mallista. Piti olla kova ja näyttää, että minä pärjään omillani.

Pike valitaan Miss Farkku-Suomeksi Suosikki-lehden järjestämässä kilpailussa, ja hänestä tulee julkkis. Pikeä elokuvassa näyttelevä Sanni Kurkisuo arvelee, että titteli nostaa Pikeä entisestään luokkansa arvoasteikolla.

- Oli jännittävää näytellä 1970-lukua. Puvustamon ja maskeerauksen kautta kun kulki peilin eteen, oli vain, että okei, näillä mennään. En minä niissä kamppeissa kaupungille olisi lähtenyt, Kurkisuo hymyili.

"En yrittänyt olla Kauko"

Väldeä eli Kauko Röyhkää nuorena miehenä näyttelevä Mikko Neuvonen kertoo tutustuneensa Röyhkään paremmin vasta kuvausten jälkeen.

Elokuvan nuoret päätähdet Mikko Neuvonen ja Sanni Kurkisuo salamavalojen räiskeessä Oulun maailman ensi-iltatilaisuudessa.
Katja Oittinen / Yle

- En yritä olla Kauko enkä imitoida häntä, vaan olin Välde. 1970-lukuakaan en miettinyt liikaa, vaan luotin ohjaajaan, lavastukseen ja puvustukseen. Oulun murre sen sijaan on se, minkä vastaanottoa jännitän eniten.

Neuvonen kertoo, että käsikirjoitus käännettiin murteelle, ja se käytiin läpi huolellisesti.

- Joissakin kohtauksissa vähensimme murteen määrää tarkoituksella, ettei se olisi ollut liian hallitseva elementti.

Oulusta syntyisin oleva käsikirjoittaja, ohjaaja Matti Kinnunen sanoo Oulun olleen olennainen osa elokuvaa.

- Mutta ei sellaista voi suunnitella etukäteen. Ehkä elokuva olisi näyttänyt erilaiselta, jos en olisi syntyisin Oulusta, Kinnunen pohti.

Röyhkän ammattitaiteilijan ura alkoi 21-vuotiaana

Miss Farkku-Suomi -elokuva sai maailman ensi-iltansa heinäkuun lopulla Oulussa Club Teatriassa.

Kauko Röyhkä laulaa kitaran kanssa Oulussa Club Teatrian lavalla Miss Farkku-Suomi -elokuvan maailman ensi-illassa.
Katja Oittinen / Yle

Aika on muuttunut minulle suopeammaksi. Ei tällaista leffaa olisi kymmenen vuotta sitten tehty.

Kauko Röyhkä

Paikalla oli noin 350 kutsuvierasta, jotka vaikuttivat tyytyväiseltä näkemäänsä. Elokuvan bändi Torttu esiintyi tilaisuudessa, samoin lavalla musisoi kitaransa kanssa Kauko Röyhkäkin. Illan aikana Röyhkä oli suorastaan aurinkoinen.

- Minähän olen isä aurinkoinen nykyään. Olen onnellinen - olen terve, teen ja suunnittelen uusia juttuja, en ole katkeroitunut enkä alkoholisoitunut, Röyhkä luetteli.

- Olen ottanut nykyään sellaisen asenteen, etten ala narista niin paljon siitä, mikä ei itseä miellytä. Antaa ihmisten tykätä mistä tykkäävät, ei se ole minulta pois. Minä teen omaa juttuani, ja näytän, että tämmöistäkin on.

Hieman angstinen, näytönhaluinen poika on miehistynyt.

- Aika on muuttunut minulle suopeammaksi. Ei tällaista leffaa olisi kymmenen vuotta sitten tehty.

Röyhkä on suunnitellut jatkoa kirjalleen Miss Farkku-Suomi, ja ohjaaja Matti Kinnunen paljasti, että siitä on puhuttu.

- Jotain keskusteluja on jo ollut.

Lue seuraavaksi