1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. plagiointi

Plagiointi kuriin Jyväskylän yliopistossa

Vilppi ja plagiointi halutaan saada kuriin Jyväskylän yliopistossa. Uusi plagiaatintunnistusjärjestelmä otetaan käyttöön tämän lukuvuoden alussa. Vilppi on jonkinlainen ongelma, mutta sen laajuutta on vaikea nähdä.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Jyväskylän yliopisto valmistelee ohjeistusta vilpin ja plagioinnin ehkäisemiseksi ja vilppitapausten käsittelemiseksi. Uusi plagiaatintunnistusjärjestelmä otetaan käyttöön tämän lukuvuoden  alussa.

Jyväskylän yliopiston stategiajohtaja Kari Pitkänen sanoo, että plagiointi on jonkinlainen ongelma, mutta sen laajuutta on vaikea nähdä.

- Silloin tällöin huomataan, että joku opiskelija on oikonut mutkia ja lainannut omaan työhönsä tekstiä lähdettä ilmoittamatta.

Plagiointi on yleismaailmallinen ilmiö eikä sen suhteen pidä olla liian sinisilmäinen, sanoo Pitkänen.

- Monesti kyse on enemmän taitamattomuudesta kuin tietoisesta vilpistä.

Ruotsalaista plagiaatintunnistusta käytetään alkuvaiheessa opinnäytetöiden tarkistamiseen. Tarkastettava teksti syötetään tietokoneohjelmaa, joka vertaa tekstiä suurta tietomassaa vastaan. Tietokannassa on muun muassa suomalaisten yliopistojen opinnäytetyöt sekä kotimaisia ja ulkomaisia julkaisuja.

- Samalla opiskelija itse suojaa omia opinnäytteitään muiden vilpilliseltä lainaamiselta, sanoo Pitkänen.

Käyttöä voidaan laajentaa myös muihin oppimistehtäviin. Elokuun puolivälistä alkaen henkilöstölle järjestetään plagiaatintunnistusjärjestelmän käyttökoulutusta.