1. yle.fi
  2. Uutiset

Paikkatieto on älypuhelimen valtti

Paikallista tietoa etsivät älypuhelinsovellukset yleistyvät. Kuopiossa on avautunut tänä vuonna kaksi paikallista tietoa tarjoavaa mobiilisovellusta.

Kotimaan uutiset
Lapsi käyttää Nokian älypuhelinta.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Paikalliset älypuhelimille suunnitellut palvelut yleistyvät. Esimerkiksi Kuopiossa on avautunut kuluneen vuoden aikana kaksi uutta mobiilisovellusta: kaupungin palveluihin keskittynyt Mobiilikunta sekä yrityksille markkinoitava kuopio.mobi.

- Kunnan uutisointi, tapahtumatiedot, asiointitiedot ja säätiedot löytyvät silloin kun niille on tarvetta. Samalla pystytään hyödyntämään älypuhelimen ominaisuuksia, kuten paikkatietoa, karttaa, kameraa ja kalenteria, kuvaa Mobiilikunnan ideaa Enisoftin markkinointijohtaja Marko Weissmann.

Idea on siinä, että immeiset löytää yritykset ja yritykset löytää immeiset.

Jyri Turunen

Mobiilikunta on ensimmäinen kunnallisista asioista tiedottava älypuhelimelle suunniteltu sovellus. Osittain samalla tontilla on yksityinen kuopio.mobi, joka tarjoaa paikallisuutisten ja sään lisäksi muun muassa tietoa kauppojen tarjouksista tekstiviestitse.

- Idea on siinä, että immeiset löytää yritykset ja yritykset löytää immeiset myöskin mobiilissa mahdollisimman hyvin, sanoo mobi-portaali kehittäjä Jyri Turunen Verdesi Oy:stä.

Nettisivuston ja suoran tekstiviestiviestinnän ohella kuopio.mobi hyödyntää myös kaksiulotteisia QR-viivakoodeja. Kaavailussa on, että esimerkiksi hotelliasiakas pystyisi huoneestaan käsin tilaamalla kauluspaidan kuopiolaisesta vaatekaupasta pelkästään siten, että lukee esitteessä olevan viivakoodin puhelimellaan.

Toiminta laajenee nopeasti

Keväällä avatun Mobiilikunnan on ladannut puhelimeensa noin 1 500 kuopiolaista. Kuopio.mobilla on puolestaan ollut noin 1 200 viikoittaista käyttäjää sekä 30 jäsenyritystä. Mobin kehittäjä Jyri Turusen mukaan portaali vaatii toimiakseen nopeaa kasvua.

- Tavoitteena on, että tästä päivästä vuosi eteenpäin kuopio.mobissa on 500 yritystä mukana ja säännöllisiä käyttäjiä on tuhansia, Turunen sanoo.

Hän kertoo sopineensa mobiiliportaalin toiminnan monistamisesta Tampereelle, Jyväskylään ja Ouluun. Kunnallista tietoa välittävä Mobiilikunta-sovellus puolestaan laajenee tällä viikolla Jyväskylään.

Turunen ennakoi, että paikallisten mobiilisovellusten kentälle tulee lähiaikoina myös lisää kilpailijoita.

Älypuhelin lähestyy suorituskyvyltään tietokonetta

Paikallista tietoa tarjoavien mobiilipalveluiden markkinarako perustuu siihen, että älypuhelinten tekniikka on kehittynyt nopeasti. Ihmisten taskuissa ja laukuissa kulkevat puhelimet ovat suorituskyvyltään jo tehokkaampia kuin muutaman vuoden takaiset tietokoneet.

- Älypuhelimesta löytyy teknisiä ominaisuuksia, joita ei löydy pöytäkoneista tai kannettavista tietokoneista. Tämän takia voidaan tuoda uusia älykkäitä ominaisuuksia, mitä ei pysty muualla kuin mobiililaitteissa tarjoamaan, Enisoftin markkinointijohtaja Marko Weissmann sanoo.

Koska älypuhelin kulkee mukana ja hyödyntää nettiyhteyttä, erityisesti paikkatiedon hyödyntäminen on sen valtti. Jyri Turusen mukaan ihmiset hakevat älypuhelimilla jo nyt hyvin paljon paikallista tietoa. Siinä keinona ovat lähinnä verkon hakukoneet.

- Me ollaan liikenteessä ja meillä on päätelaite mukana, jolloin me haetaan paikallista ja lähellä olevaa tietoa. Vaikka nyt me voitas lähteä hakemaan kahvilaa ja oltaisiin vieraspaikkakuntalaisia, niin mobiilipalvelut auttaa meitä löytämään ne asiat mistä ollaan kiinnostuneita.

Lue seuraavaksi